fbpx

Ukrajina si je nazaj izborila 1600 kilometrov ozemlja

Foto: epa

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je presenetljivo obiskal Kijev in obljubil novo pomoč Ukrajini in drugim državam v regiji. Ob svojem obisku je potrdil tudi nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini, potem ko se je njihova protiofenziva izkazala za uspešno. Po poročanju tujih medijev je dejal, da bo Washington podpiral Ukrajino, “dokler bo potrebno”, in napovedal nov paket vojaške pomoči v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev.

Ukrajinci so nazaj pridobili 1600 kvadratnih kilometrov ozemlja v protiofenzivi. Američani pravijo, da je protiofenziva uspešna in napovedujejo novo pošiljko orožja v vrednosti dveh milijard, kar je ob nenapovedanem obisku Kijeva potrdil tudi ameriški državni sekretar Anthony Blinken, ki se je srečal z ukrajinskim predsednik Volodimirjem Zelenskim in zunanjim ministrom Dimitrom Kulebo.

Ukrajina je v svoji protiofenzivi na jugu države ponovno zavzela več kot 1600 kvadratnih kilometrov ozemlja in več kot 20 vasi, je sporočil predsednik Volodimir Zelenski, ki je pred tem v videoposnetku povedal, da je bil ključnega pomena prevzem mesta Balaklija na vzhodu, ki ima 27 tisoč prebivalcev, piše Guardian in dodaja, da po poročanju ukrajinskih oblasti skupna količina ozemlja, vrnjenega pod ukrajinski nadzor v smeri Harkov in Južni Buh, tudi znaša več kot 700 kvadratnih kilometrov. Zdi se, da so bili nekateri največji dosežki doseženi ta teden med presenetljivo ukrajinsko protiofenzivo v regiji Harkov v severovzhodni Ukrajini, v kateri so kijevske sile nenadoma in globoko napadle ruske črte. Brigadni general Oleksij Gromov je na brifingu za novinarje povedal, da so ukrajinske sile napredovale do 50 kilometrov za ruskimi linijami in ponovno zavzele več kot 20 vasi v regiji Harkov, piše Reuters.

Topniški raketni sistemi visoke mobilnosti M142 ali HIMARS (Foto: epa)

Ameriška pomoč Ukrajini ima veliko vlogo pri povrnitvi ozemlja
Velik vpliv za uspešnost protiofenzive pripisujejo visokomobilnim topniškim raketnim sistemom (Himars), ki so jih dobavile ZDA, saj naj bi zadeli več kot 400 tarč in jih popolnoma uničile. V svoji akciji naj bi bile močno obremenjene tudi ruske komunikacijske linije in oskrbovalni kanali, ki imajo neposreden vpliv na rusko sposobnost projiciranja in vzdrževanja bojne moči. Rusko poveljevanje in nadzor v njihovem poveljstvu sta bila motena, zaradi tega pa imajo velike težave pri oskrbovanju svojih sil in nadomestitvi bojnih izgub.

Svojo podporo Ukrajini je izkazal s svojim nenapovedanim obiskom tudi Blinken, kar je že drugi obisk od začetka vojne v Ukrajini. Med srečanjem z ukrajinskim predsednikom v stavbi predsedniške administracije v Kijevu je Blinken dejal, da njegov obisk prihaja v “ključnem trenutku” za Ukrajino, in opozoril, da se je protiofenziva izkazala za učinkovito, pišejo tuji mediji. Zelenski se je ZDA ob tem zahvalil in povedal, da so z njihovo pomočjo dobili nazaj svoje ozemlje. Po njegovih besedah ​​je Blinknov obisk poslal pomemben signal Ukrajini, ki je sprožila protiofenzivo proti Rusiji na jugu in vzhodu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken (levo) in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba (desno) na srečanju v Kijevu (Foto: epa)

Blinken naj bi se ob ob obisku srečal tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebom in obiskal otroško bolnišnico v Kijevu, kjer se je srečal z otroki, ranjenimi v ruskem bombardiranju. Blinken je v izjavi dejal, da bo Washington podpiral Ukrajino, vse dokler bo potrebno, in napovedal nov paket vojaške pomoči v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev za Ukrajino in 18 drugih držav, za katere velja, da jim grozi prihodnja ruska agresija. Pred tem naj bi bil paket vreden 2 milijardi dolarjev. Ukrajini bo namenjena približno milijarda dolarjev, preostanek pa naj bi si razdelile Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Gruzija, Grčija, Kosovo, Latvija, Litva, Moldavija, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija, piše Reuters.

Tanja Brkić