Ukrajinci se oborožujejo pred morebitno rusko invazijo

Ostrostrelna puška Zbroyar z-15 (Foto: wikimedia commons)

Ukrajinska mati treh otrok, stara 52 let, si je kupila veliko puško za boj. Je ena izmed več tisoč ukrajinskih civilistov, ki se pripravljajo na morebitno rusko invazijo. 

Ruska mati Mariana Žaglo je daleč od tega, da bi bila tipična ukrajinska vojakinja. Gre za 52-letno tržno raziskovalko, ki je pripravljena narediti vse, kar je potrebno, za obrambo svoje domovine. Kot mati si ne želi, da bi njeni otroci podedovali težave, s katerimi se spopada Ukrajina, in da bi nasledili grožnje, s katerimi se v sedanjem času soočajo. Ravno zato je bolje, da se z njimi spopade sama, poroča Daily Mail.

Če bo potrebno, se bo borila tudi za Kijev, za zaščito svojega mesta. In če bo potrebno streljati, bo streljala. V ta namen si je kupila novo puško Zbroyar Z-15. Sicer gre za lovsko puško, vendar pa ona nima namena loviti in tudi nikdar še ni lovila. Za nakup se je odločila potem, ko je poslušala skupino vojakov, ki so jo označili kot najboljšo puško, ki jo je na trgu mogoče dobiti.

Foto: posnetek zaslona

Tržna raziskovalka pa je le ena izmed tisoč Ukrajincev, ki so se nedavno pridružili nacionalnim teritorialnim obrambnim silam. Gre za enote prostovoljcev, ki so se okrepile v luči naraščajočih napetosti na ruski meji. Enote prostovoljcev se krepijo v času, ko je obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace javno izjavil, da obveščevalni podatki nakazujejo na to, da bi lahko ruske elitne sile že prestopile mejo z Ukrajino.

Foto: posnetek zaslona

Osebe naj bi bile povezane z ruskimi vojaškimi operacijami. Vsak tovrsten prehod se razume kot kršitev državne suverenosti, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom. Kot je še dejal, bi šlo to razumeti kot invazijo. Ob tem naj bi britanske specialne enote v Ukrajini pomagale pri evakuaciji prek tisoč britanskih državljanov.

Domen Mezeg