fbpx

Ukrajinci ustavili napredovanje ruskih sil; v Severnodonecku potekajo krvavi boji za vsako ulico

Foto: epa

Po podatkih britanske obveščevalne službe ruske vojaške enote v okolici Severodonecka niso napredovale proti južnemu delu tega mesta na vzhodu Ukrajine. Vseeno se na ulicah Severodonecka nadaljujejo intenzivni spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obe strani sta v spopadih verjetno že utrpeli številne žrtve, je v svojem dnevnem poročilu po navedbah nemške tiskovne agencije dpa še zapisalo britansko obrambno ministrstvo.

Od začetka ruske invazije je umrlo približno 10 tisoč ukrajinskih vojakov, je danes povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič. Ukrajinski generalštab medtem ocenjuje, da je ruska vojska utrpela približno 32 tisoč žrtev.

Foto: epa

Ukrajincem zmanjkuje orožja in streliva
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem nagovoru sodržavljanom dejal, da v Donbasu potekajo “zelo ostri spopadi” proti ruskim silam, ki po njegovih besedah poskušajo uničiti vsa mesta na vzhodu države, navaja španska tiskovna agencija EFE. Na vzhodu Ukrajine o uspehu na bojišču sicer vse bolj odločajo rakete, topništvo in havbice, ki omogočajo napade na sovražnikove položaje tudi več kilometrov za frontno črto, poroča britanski BBC. Zdi se, da ima Rusija v tem boju zdaj odločilno prednost.

Foto: epa

Visok ukrajinski obveščevalni uradnik Vadim Skibicki je za britanski časnik Guardian povedal, da je ukrajinski strani skoraj zmanjkalo streliva. Ob tem je dejal, da imajo Rusi zdaj do petnajstkrat več artilerije in da Ukrajinci nujno potrebujejo zaloge orožja, ki jih obljubljajo zahodne države, poroča STA.

Severodoneck je sicer eno od zadnjih mest, ki Rusiji stoji na poti do prevzema nadzora nad celotno regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je v zadnjih treh letih v separatističnih samooklicanih ljudskih republikah Luhansk in Doneck na tem območju več kot 800 tisoč ljudi prejelo rusko državljanstvo, še navaja dpa.

Peter Truden