Ukrajinska vojska naredila preboj pri najmočnejši obrambni liniji

Foto: AFP

Ukrajinska vojska je naredila pomemben preboj v ruskih obrambnih linijah na jugu Ukrajine, je za britanski časnik The Guardian povedal general Oleksandr Tarnavskij, ki je zadolžen za ukrajinsko protiofenzivo na jugu. Ukrajinske sile so prebile prvo in najmočnejšo obrambno črto, je dejal general, ki pričakuje hitrejši napredek na območju Zaporožja.

Do njegovih izjav prihaja le nekaj dni po tistem, ko je Kijev poročal o ponovnem zavzetju vasi Robotine na strateško pomembnem ozemlju v bližini polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Tarnavskij je še dejal, da zdaj pričakuje hitrejši napredek ukrajinskih sil na območju Zaporožja.

Intervju z generalom je objavljen v času, ko se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otepa kritik zaradi počasnega napredovanja ukrajinske protiofenzive za ponovno zavzetje ozemlja izpod ruskega nadzora. “Zdaj smo v procesu uničevanja sovražnikovih enot, ki zagotavljajo kritje za umik ruskih čet za njihovo drugo obrambno linijo,” je povedal Tarnavskij, čigar čete so lani osvobodile mesto Herson na jugu Ukrajine. Po besedah generala so moskovske sile “samo mirovale in čakale na ukrajinsko vojsko“, zdaj pa so se prerazporedile na območje.

Rusija izčrpana
Sovražnik po njegovih besedah črpa svoje rezerve, ne le v Ukrajini, ampak tudi v Rusiji. “Prej ali slej bo Rusom zmanjkalo najboljših vojakov. To nam bo omogočilo, da jih večkrat in hitreje napademo,” je dejal Tarnavskij. “Vse je še pred nami,” je pripomnil. Ob tem je priznal, da je Ukrajina, ko je junija sprožila protiofenzivo, “porabila več časa kot je pričakovala” zaradi miniranega ozemlja, ki ga je bilo treba očistiti. Poleg tega je napredovanje oteževala evakuacija ranjencev.

Foto: AFP

Tarnvaskij je obenem priznal težke izgube za Kijev, navaja STA. “Bliže kot je zmaga, težje je. Zakaj? Ker na žalost izgubljamo najmočnejše in najboljše,” je povedal. Zdaj se je po njegovem treba osredotočiti na določena področja in dokončati delo, “ne glede na to, kako težko nam je“.

Sara Kovač