Ukrajinske oblasti znova pozivajo Zahod, da potrebujejo sodobno orožje

Datum:

Naše oborožene sile in državljani kažejo nadčloveški pogum, ampak vojne ne moremo dobiti brez ofenzivnega orožja, brez raket srednjega dosega, ki so lahko tudi sredstvo odvračanja,” je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Andrij Jermak.

Ukrajina je danes zahodne države znova pozvala, naj ji dobavijo orožje za boj proti ruski vojski. V Kijevu so opozorili, da vojne ne morejo dobiti brez sodobnega orožja, kot so rakete srednjega dosega. Drugi svetovalec Zelenskega, Mihajlo Podoljak, pa je danes tvitnil, da potrebujejo sodobno protiletalsko orožje ter rakete in granate, sploh če nad Ukrajino ne bo vzpostavljena prepoved preletov. Podoljak je obenem Zahod pozval k uvedbi naftnega embarga za Rusijo ter zaprtju pristanišč za ruske ladje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina je poziv Zahodu, naj ji pomaga s sodobnim orožjem, ponovila, potem ko je Rusija minuli konec tedna sporočila, da so v Ukrajini prvič doslej uporabili tudi najsodobnejše orožje, hipersonične rakete. Jermak je v torek še dejal, da se Ukrajina ne more učinkovito braniti brez zanesljivega sistema zračne obrambe. Po pričakovanjih bo o vojaški pomoči Ukrajini govora tudi na vrhu Nata v četrtek, na katerem bo po video povezavi sodeloval tudi Zelenski. Nato je sicer že zavrnil možnost vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Ukrajino, češ da bi to vodilo v neposreden spopad med Rusijo in zavezništvom, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice, še poroča STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...