Ukrajinske sile napredujejo na nekaterih bojiščih

Manjši napredek ukrajinskih sil v Zaporoški regiji. (Foto: Twitter)

Ukrajinska vojska napreduje na nekaterih bojiščih, vendar pa ne na zahodu Zaporoške regije. Ruska propaganda pa se ves čas trudi ukrajinsko protiofenzivo prikazati kot poraz. Gre za poročilo Ameriškega inštituta za vojne študije (ISW). 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 27. julija objavil videoposnetek, ki prikazuje, kako so ukrajinske sile po težkih bojih osvobodile mesto Staromajorske. Gre za naselje, ki leži devet kilometrov južno od kraja Velika Novosilka v zahodnem delu Doneške regije. Ukrajinske sile beležijo manjši napredek tudi severno od naselja Kliščijivka oziroma sedem kilometrov JZ od Bahmuta. Videoposnetek prikazuje tudi, da so ukrajinske sile napredovale vzhodno od kraja Robotine oziroma deset kilometrov južno od naselja Orihovo v Zaporoški regiji. Predstavnik ukrajinske Narodne garde Mikola Uršalovič je v četrtek naznanil, da ukrajinske sile beležijo taktične uspehe v smeri Melitopola, poroča Polska Agencja Prasowa.

ZDA in Italija sta sporočili, da bosta Ukrajino podpirali toliko časa, dokler bo to potrebno in dokler ne bo dosežen pravičen in trajen mir, ob spoštovanju teritorialne integritete. Izjava je bila podana ob srečanju ameriškega predsednika Joea Bidna in italijanske premierke Georgie Meloni v Beli hiši. Američani bodo Ukrajincem poslali devet avtonomnih brezpilotnikov Skydio, za dokumentiranje vojnih zločinov. Ameriški tanki Abrams pa se bodo na bojnem polju najverjetneje pojavili septembra.

Iz Ukrajine prihaja tudi novica, da oblasti še vedno pospešeno odstranjujejo vsakršno sovjetsko simboliko, med drugim v Dnjepropetrovski oblasti, v mestu Kamienskie, kjer so odstranili doprsni kip Leonida Brežnjeva v središču mesta. Iz Rusije poročajo, da oblasti v posebnih taboriščih indoktrinirajo ukradene ukrajinske otroke, kar še najbolj spominja na ustvarjanje novega Hitlerjugenda. 

Domen Mezeg