V sinočnjem ruskem napadu na Odeso umrla ena oseba

Foto: STA

Ruske sile so ponoči znova obstreljevale ukrajinsko pristaniško infrastrukturo v regiji Odesa ob Črnem morju, ki je pomembno tranzitno vozlišče za izvoz žita iz Ukrajine, je danes sporočil guverner regije Oleg Kiper. Dodal je, da je v napadu umrla najmanj ena oseba, del infrastrukture pa je bil poškodovan.

“V napadu je umrl varnostnik, poškodovana je bila oprema na enem od tovornih terminalov, uničeni so bili manjši varnostni objekt in dva avtomobila,” je v objavi na družbenih omrežjih zapisal Kiper.

Rusija je napade na območju regije Odesa okrepila, odkar je minuli teden odstopila od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. V tem obdobju so ruske sile po navedbah ukrajinske strani v napadih na skladišča uničile že več kot 60.000 ton žita.

Po odstopu iz sporazuma je Moskva sporočila, da bo ladje, ki bodo plule proti ukrajinskim pristaniščem, od koder izvažajo žito, obravnavala kot potencialne prevoznice vojaškega tovora, na kar je Kijev odgovoril, da bo ravnal recipročno.

Odločitev Rusije, da izstopi iz sporazuma in njene namerne poskuse ustavitve ukrajinskega kmetijskega izvoza, so v sredo na zasedanju Sveta Nato – Ukrajina v Bruslju obsodile tako Ukrajina kot njene zaveznice iz Nata.

Obsodili so tudi ruske raketne napade na Odeso, Mikolajiv ter druga ukrajinska pristaniška mesta in “cinične napade Moskve z droni na skladišča žita v mestu Reni ob Donavi, ki je zelo blizu Romuniji“.

Sara Kovač