Ukrajinski generalštab: Zaradi uničenja jezu so utrpele ruske enote, pripravljene na protiofenzivo

Poplave po zrušenju jezu Nova Kahovka na Dnepru v Ukrajini. (Foto: afp)

Generalštab ukrajinske vojske je v četrtek zjutraj podal informacijo, da ruske enote, ki okupirajo jug države, niso bile pripravljene na posledice razstrelitve jezu na Dnipru, posledično pa so utrpele izgube. Poročajo o mrtvih, ranjenih in izginulih. 

Ukrajinska vojska je sporočila, da okupatorske enote, ki zasedajo jug države, niso bile pripravljene na razstrelitev jezu na Dnipru. Posledica so izgube. Ukrajinska stran navaja, da so umrli, ranjeni in izginuli. Prav tako so Rusi ostali brez dela oborožitve in opreme. Utrpela sta zlasti 7. zračno-jurišna divizija in 22. armadni korpus. Poplava po razstrelitvi jezu, je močno poškodovala ruske obrambne pozicije na levem bregu reke, poroča Polska Agencja Prasowa

Uničene so bile postojanke na prvi bojni liniji, ki so jih nameravali Rusi uporabiti za odvračanje ukrajinske protiofenzive. Z dveh krajev so bili okupatorji celo primorani umakniti vojsko in opremo. Gre za pozicije s katerih so predtem obstreljevali Herson. V luči katastrofe pa ruska stran ne naredi ničesar za rešitev ujetih ljudi na vzhodnem bregu reke, ki jih je zalila voda.

Poplave po uničenju jezu na Dnepru. (Foto: afp)

Vrh vsega ne dopuščajo evakuacije in celo grozi s smrtjo. V skladu z mednarodnim pravom, za humanitarne razmere na vzhodnem bregu, odgovarjajo okupatorske sile. Voda v Kahovskem rezervoarju v regiji Nikopola sicer naglo pada. Ob 8 uri (7 uri po našem času) zjutraj je bila njena višina 13,05 metra, kar pomeni, da je tekom enega dne gladina upadla za skoraj meter in še naprej upada.

Zelenski: Rdeči križ naj pomaga reševati humanitarno katastrofo v ruski okupacijski coni!
Ukrajinci si prizadevajo za zmanjšanje negativnih posledic poplave, predvsem s kopičenjem vode v zbiralnikih na Dnepru, ki ležijo višje od uničenega jezu, da bi tako zmanjšali poplave na jugu države, v Hersonski regiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo sporočil, da bi se morale mednarodne organizacije, kot je Rdeči križ, nemudoma vključiti v akcijo odstranjevanja posledic uničenja jezu in hidroelektrarne.

Poplava po uničenju jezu Nova Kahovka v Ukrajini. (Foto: afp)

Ton se nanaša zlasti na rusko okupacijsko območje, kjer ukrajinske sile in reševalne službe trenutno nimajo dostopa. Iz Doneške regije pa prihaja informacija, da je rusko topništvo obstreljevalo mesto Ukrajinsk. Tri osebe so umrle, tri so ranjene. Med žrtvami so tudi otroci. V sredo zvečer pa so ruske enote z raketami obstreljevale tudi Harkovsko regijo.

Domen Mezeg