fbpx

Ukrajinski predsednik podpisal dekret o razglasitvi vojnega stanja, podprl ga je tudi parlament!

Črno morje (Foto: Twitter)

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po poročanju STA podpisal dekret o razglasitvi vojnega stanja zaradi agresije s strani ruske mornarice, ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley pa je sporočila, da se bo po napetostih v Črnem morju danes na izredni seji sestal Varnostni svet ZN. Rusija je pred tem blokirala pot skozi Kerški preliv ter tako preprečila ukrajinskim vojaškim ladjam, da bi prišle v svoja pristanišča ob Azovskem morju, temu pa je sledilo trčenje ladje ruske obalne straže v enega od vlačilcev, prišlo pa je tudi do streljanja na ukrajinske ladje s strani ruske mornarice.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da se bo danes ob 11. uri po lokalnem času zaradi napetosti med Ukrajino in Rusijo na izredni seji sestal Varnostni svet. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je po incidentih, ki so se dogajali konec tedna, sporočilo, “da so Ruska dejanja presegla vse meje in so se sprevrgle v agresijo”. V izjavi so sporočili še, da takšna dejanja upoštevajo kot kršenje Ustanovne listine ZN in Konvencije o pomorskem pravu, napovedali pa so odziv z vsemi razpoložljivimi diplomatskimi in pravnimi sredstvi. Kot poroča STA, je ukrajinski predsednik Petro Porošenko po nujni seji Sveta za nacionalno varnost pospisal dekret o razglasitvi vojnega stanja in pozval parlament, da izglasuje njegovo uveljavitev za obdobje 60 dni.

Incident se je začel po tem, ko se je ladja ruske obalne straže zaletela v ukrajinski vlačilec
Incident se je začel po tem, ko se je ladja ruske obalne straže zaletela v vlačilec ukrajinske mornarice, ki je spremljal tri oborožene ladje na poti od Odese ob Črnem morju proti Mauriupolu v Azovskem morju. Po ukrajinskih navedbah je bila Rusija o poti predhodno obveščena, plovila ruske obalne straže pa naj bi proti ukrajinski mornarici storile odkrito agresivno dejanje. Incidentu med ukrajinsko mornarico in rusko obalno stražo je sledila blokada Kerškega preliva, Rusija je pod Kerški most namreč namestila tanker in tako na prehod pustila čakati številne tovorne ladje. Kerški preliv je sicer edina pot med Črnim morjem in Azovskim morjem, poteka pa med polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, in Rusijo. Mesto Mauriupol v Azovskem morju je izrednega strateškega pomena za Ukrajino, saj je najbližje mesto pod nadzorom vlade Donecku in Lugansku, ki sta pod nadzorom ruskih separatistov.

Kerški most (Foto: Twitter)

J. Ž.