fbpx

Ukrajinski predsednik Zelenski svari: Rusija nekaj pripravlja na jugu!

Zelenski (epa)

V torek zvečer je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski po Telegramu sporočil, da ruske sile nekaj načrtujejo na jugu države. “Kljub izjemno velikim ruskim izgubam se okupatorji še vedno trudijo napredovati v regiji Doneck, se uveljaviti v Lugansku, se vrniti v Harkov, nekaj pa načrtujejo na jugu,” je dejal po poročanju angleškega Guardiana. 

Ukrajinski predsednik sporoča, da se navkljub težki situaciji držijo in neprijatelju ne dovoljujejo uresničitve njegovih namer.

Ukrajinski uradniki so povedali, da ruske sile obstreljujejo vsa naselja vzdolž zahodne reke Dneper v južni regiji Herson vključno z nedavno osvobojenim ozemljem. Sergij Klan, član regionalnega sveta Herson, je dejal, da Rusi še naprej obstreljujejo tako mesto Herson kot zahodno obalo regije Herson, poroča ameriški CNN.  “Obstreljujejo absolutno vsa naselja ob bregovih Dnepra,” je poudaril.

Oleksandr Staruk, vodja regionalne vojaške uprave regije Zaporožje, je zgodaj zjutraj za “Telegram” povedal, da so ruski napadi čez noč na območju zadeli distribucijo plina, kar je povzročilo požar, ki je bil medtem pogašen, poroča Blic. Poškodovanih ali žrtev ni bilo, poroča Guardian. Staruk je dejal, da so poškodbe na lokaciji posledica udara rakete. “Brez plina so ostale tri ulice, ljudje pa na srečo niso bili poškodovani,” je dodal.

Po ruskem umiku iz Hersona potekajo hudi boji v vzhodni regiji Doneck, ki skupaj z Luganskom sestavlja Donbas, ki je od aprila dalje predstavljal eno ruskih vojnih prioritet. New York Times je pred kratkim poročal, da je bitka za mesto Bakhmut v Donecku najhujša bitka od začetka vojne v Ukrajini in da ima ukrajinska stran do 250 ranjenih na dan, pri tem pa niso podali ocene o mrtvih.

Vidne posledice ruskega obstreljevanja (fotografiji sta bili objavljeni pred dvema dnevoma):

Foto: FB Volodimir Zelenski

Foto: FB Volodimir Zelenski

Nadejajo se konca vojne do pomladi
“Reševalna vozila, oklepniki in škripajoči avtomobili pripeljejo ranjence. Le izmenjujejo se,” še piše ameriški časnik. Pozornost je trenutno usmerjena na polotok Krim, ki si ga je Rusija samovoljno priključila leta 2014. Ukrajinski obrambni minister Volodimir Gavrilov je pred kratkim za Sky News dejal, da je “možno”, da bodo njihove enote ponovno zavzele Krim do konca decembra in da se vojna z Rusijo konča do pomladi.

Sara Kovač