fbpx

Ukrajinski škofje odločajo o ustanovitvi samostojne ukrajinske Cerkve

(Foto: STA)

Vodilni predstavniki ukrajinske Pravoslavne cerkve so danes v Kijevu začeli srečanje, na katerem bodo odločali o ustanovitvi samostojne ukrajinske Cerkve. Častni gost sinode je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je dejal, da moli, da bi ukrajinska Cerkev postala resničnost. V središču Kijeva ob sinodi veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Po poročanju medijev večina škofov, duhovnikov in laikov, ki se udeležujejo sinode, prihaja iz dveh Cerkva, zvestih ukrajinskim oblastem, ki jih druge pravoslavne cerkve po svetu ne priznavajo. Iz dela Pravoslavne cerkve, zvestega Moskvi, naj bi bila na srečanju le dva od skupno 90 škofov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred katedralo svete Sofije, najstarejšo cerkvijo v Kijevu, se je ob sinodi zbralo več tisoč ljudi z ukrajinskimi zastavami, ki so izrazili podporo ustanovitvi samostojne ukrajinske Cerkve, s katero bo Ukrajina naredila še en korak za zmanjšanje ruskega vpliva v državi. Za varnost v Kijevu danes skrbi okoli 4.000 policistov.

Odnosi med Rusijo in Ukrajino so se močno zaostrili po ruski priključitvi polotoka Krim leta 2014, letos pa so se napetosti razširile še na cerkveno področje.

Ukrajinski duhovniki bodo na sinodi poskušali udejanjiti zgodovinsko odločitev ekumenskega patriarha Bartolomeja I., ki je oktobra priznal samostojnost ukrajinske Pravoslavne cerkve, s čimer je povzročil razkol v Pravoslavni cerkvi.

Odločitev je razjezila rusko Pravoslavno cerkev, ki je zadnjih 332 let nadzorovala ukrajinsko vejo Pravoslavne cerkve. Moskovski patriarhat je zato prekinil vse stike z ekumenskim patriarhatom v Istanbulu.

Oblasti v Kijevu cerkveno vprašanje obravnavajo kot vprašanje nacionalne varnosti. Porošenko je v preteklosti vejo ukrajinske Cerkve, ki je zvesta moskovskemu patriarhatu, označil za grožnjo.

Če bo sinodi uspelo ustanoviti združeno ukrajinsko Cerkev, bo ta po številu vernikov ena največjih v pravoslavnem svetu. Kaj bo storil del ukrajinske Cerkve pod nadzorom Moskve, ki ima sicer več župnij kot kijevski patriarhat, ostaja neznanka.

D. Č.