fbpx

Umik ruske vojske je farsa? ZDA poročajo o dodatnih sedem tisoč vojakih blizu Ukrajine, skupno že 150 tisoč!

Umikanje ruskih oboroženih sil od ukrajinske meje, je po navedbah Belega doma lažna novica. (Foto: epa)

Ruska napoved umika oboroženih sil se je po navedbah Belega doma izkazala za lažno. Ob ukrajinski meji naj bi se znašlo dodatnih sedem tisoč ruskih vojakov. Kot so ZDA še sporočile, je Rusija okrepila širjenje dezinformacij glede domnevne ogroženosti Rusov v Donbasu. 

Izjava, da se umikajo ruske oborožene sile, je sicer vzbudila ogromno pozornosti, vendar pa se je izkazala za lažno. Na obmejna območja so namreč v četrtek prispele nove enote ruske vojske. Skupno naj bi šlo za sedem tisoč vojakov. V sredo pa je predsednik ZDA Joe Biden podal izjavo, da število ruskih vojakov v bližini ukrajinske meje znaša 150 tisoč, poroča Polska Agencja Prasowa.

Kot še navajajo v Belem domu, bi Rusija v vsakem trenutku lahko našla nek lažen razlog za obnovitev napada na Ukrajino. Takšno prepričanje bi lahko temeljilo na, v zadnjem času okrepljeni propagandi glede domnevne ogroženosti in zločinih nad prebivalci Donbasa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je septembra 2021 mudil pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu. (Foto: epa)

V ruskih medijih se pojavljajo lažne informacije glede množičnih grobišč, dejavnosti zahodnih najemnikov in načrtih uporabe biološkega orožja proti rusko govorečemu prebivalstvu. Podpredsednica ZDA Kamala Harris pa v luči dogodkov na evropskem vzhodu načrtuje obisk v Nemčiji, srečala pa naj bi se tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V Münchnu naj bi se mudil tudi vodja ameriške diplomacije Antony Blinken.

Domen Mezeg