Finska vojska dviguje stopnjo pripravljenosti

Finski vojak. (Foto: epa)

Finska vojska je v torek razglasila drugo stopnjo pripravljenosti v okviru štiristopenjske lestvice notranje varnosti. To sicer ni povezano z neposredno nevarnostjo za državo, a prav tako ne gre zgolj za vojaške vaje, sporočajo lokalne oborožene sile. 

Na Finskem so prepričani, da gre brez dvoma za napeto stanje med Rusijo in Ukrajino. Razglašanje stopenj pripravljenosti je sicer del normalnega delovanja finske vojske, cilj pa je zaščita delovanja osebja in zagotavljanje vojaških zmogljivosti  za opravljanje nalog v vseh razmerah, poroča Polska Agencja Prasowa.

Razmere bližnji soseščini Finske so stabilne, država pa vojaško ni neposredno ogrožena. Finska vojska neposredno sicer ne odgovarja ali je njeno ukrepanje povezano z ukrajinsko krizo. Znano pa je še, da je bila zadnje dni dvignjena stopnja pripravljenosti v policijskih enotah, ker naj bi se povečalo tveganje za morebitne napade na policijske uslužbence in policijske postaje.

Ruske vojaške vaje ob ukrajinski meji. (Foto: epa)

Posebni varnostni ukrepi so bili sprejeti v povezavi z nevarnostjo uporabe eksplozivnih sredstev oziroma avtomatskega orožja proti policiji. Pred policijskimi enotami, so bila vsaj na nekaterih območjih, zlasti v večjih mestih, nameščena oklepna vozila. Pripadniki policijskih enot pa so bili pozvani k nošenju osebne zaščitne opreme, med drugim neprebojnih jopičev. Policisti naj bi se prav tako izogibali izvajanju patrulj v uniformah.

Domen Mezeg