fbpx

UNHCR: Srbija in Makedonija omejili vstop beguncev

Foto: STA

Srbija in Makedonija sta začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah, je sporočila tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Melita Šunjić. Srbija od srede popoldne dovoli v državo vstopiti samo beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale zavrača kot ekonomske migrante.

Makedonija po besedah Melite Šunjić omejuje vstop beguncem iz nekaterih držav, kot so Libija, Maroko, Pakistan, Šrilanka in Sudan. Dodala je še, da je Makedonija danes okoli 3. ure zjutraj zaprla mejo in da je okoli 100 ljudi ostalo ujetih na nikogaršnji zemlji.

Srbski minister za delo: Srbija bo zaščitila svoje ozemlje!
Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je danes potrdil, da v Srbijo ne morejo več vstopiti ekonomski migranti oziroma migranti iz držav, kjer ni vojne. “Moramo zaščititi svojo državo in zato smo uvedli recipročne ukrepe za tiste, za katere Hrvaška in Slovenija menita, da zanje ni prostora,” je dejal Vulin. Opozoril je, da je treba problem rešiti na ravni držav celotne balkanske begunske poti, saj bi bili enostranski ukrepi lahko škodljivi in bi povzročili probleme. Izpostavil pa je, da bo Srbija zaščitila svoje ozemlje.

“Ne bomo dovolili, da v Srbijo vstopi nekdo, ki poti ne more nadaljevati. Srbija ni država, v kateri želijo ostati, čez njo samo potujejo in tako bo tudi ostalo,” je poudaril Vulin. Dodal je še, da morajo imeti države na balkanski begunski poti skupno stališče in da bo danes ob 16. uri potekala videokonferenca. Povedal je tudi, da je v Šidu trenutno okoli tisoč beguncev, ki čakajo na prevoz.

Srbija napovedala ustrezne ukrepe
Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je sicer že v sredo napovedal ustrezne ukrepe, potem ko je po njegovih besedah Slovenija v sredo na meji s Hrvaško začela zavračati prve skupine migrantov. Begunci iz Sirije in Afganistana lahko prečkajo mejo, migrante iz afriških držav pa naj bi po njegovih besedah vrnili nazaj na Hrvaško.

V slovenski policiji so danes za STA potrdili, da so v sredo skušali na Hrvaško vrniti osebe, za katere domnevajo, da so čisti ekonomski migranti. Po neuspelem neformalnem vračanju so Hrvaški sedaj uradno najavili vračanje skupine ekonomskih migrantov. Odgovora Hrvaške še niso prejeli.

J. F., STA