fbpx

Univerza v Phoenixu zaradi lažnega oglaševanja prisiljena v odpis 141 milijonov evrov študentskih dolgov

Foto: iStock

Univerza v Phoenixu je v torek, 10. decembra 2019 naznaila, da bo odpisala za 141 milijonov dolarjev študentskih dolgov. To je namreč del dogovora o poravnavi zaradi lažnega oglaševanja leta 2012.

Univerza v Phoenixu in podjetje Apollo Education Group, ki si lasti omenjeno izobraževalno ustanovo sta bila primorana v odpis študentskih dolgov v višini 141 milijonov evrov, ter izplačilo še 50 milijonov dolarjev zaradi spora z ameriško zvezno komisijo za trgovino (FTC), ki je univerzo dolžil lažnega oglaševanja.

Univerza je namreč v svoji oglaševalski kampanji leta 2012 trdila, da ima sklenjena partnerstva s podjetji kot so Microsoft, Twitter, Yahoo! in Adobe, zaradi česar naj bi študentom lahko priskrbela priložnosti za delo v omenjenih podjetjih.

Ko so preiskovalci začeli preverjati te trditve, so po poročanju Breitbarta ugotovili, da gre za laži. “Študenti, ki sprejemajo pomembne odločitve o svoji izobrazbi potrebujejo dejstva, ne pa pravljic o poslovnih priložnostih, ki ne obstajajo,” je povedal direktor FTC urada za zaščito potrošnikov, Andrew Smith.

Univerza v Phoenixu po drugi strani navkljub odpisu dolgov in izplačilu milijonskih zneskov vztraja, da so ravnali pravilno. “Še naprej verjamemo, da smo ravnali primerno,” so sporočili z omenjene univerze. Za poravnavo naj bi se odločili zgolj zato, “da se izognejo nadaljnemu odvračanju pozornosti od služenja študentom.”

Študenti, ki so bili vpisani na univerzo v Phoenixu med 1. oktobrom 2012 in do konca leta 2016 naj bi prejeli pisma, da je njihov študentski dolg odpisan in omenjeni šoli več niso dolžni nadaljnih plačil.

Ivan Šokić