Univerza Yale ukinila predmet o umetnosti, ker bi se tam učili tudi o belih moških umetnikih

Številni študenti bodo zdaj prikrajšani za znanje o zahodni umetnosti.

Univerza Yale je ukinila predmet s področja umetnosti, saj naj bi bilo tam preveč poudarka na zahodni umetnosti. Kot so pojasnili, naj bi bila univerza zavezana k širjenju kulturne raznovrstnosti. Študenti so nad odločitvijo razočarani, saj je predmet pokrival celotno zahodno umetnost, zdaj pa bodo zainteresirani morali vpisati več različnih predmetov s tega področja.

Ameriška univerza Yale je ukinila predmet “Uvod v zgodovino umetnosti: Od renesance do sedanjosti.” To so storili po kritikah s strani študentov, da je pri predmetu preveč poudarka namenjenega evropski umetnosti, več vsebin pa so si želeli o umetnosti z drugih delov sveta. Predavatelj pri predmetu Tim Barringer je pojasnil, da nima težav s tem, da bi razširil vsebino predmeta: “Verjamem, da so vse vsebine, o katerih predavam pri predmetu velike kulturne vrednoti. Želim, da bi študenti univerze Yale in prebivalci New Havena, ki prav tako lahko prosto vstopajo v muzeje, imeli dostop do najpomembnejših del zahodne tradicije. Kljub temu ne dojemam evropskih slik kot zgodovino celotne umetnosti.”

Predmet naj ne bi ustrezal zavezi univerze k širjenju kulturne raznovrstnosti
Vodja dodiplomskega študija na univerzi Marisa Bass je pojasnila, da so predmet ukinili, saj ni vključeval vsebin s področja etnične umetnosti, zavezani pa naj bi bili k predstavljanju kulturne raznovrstnosti, poroča Breitbart.

Univerza Yale (Foto: Wikimedia Commons)

Študenti kritični do odločitve univerze
Študent Mahlon Sorensen je bil razočaran nad odločitvijo univerze: “Če se znebite vseobsegajočega predmeta, ki pokriva zahodno umetnost, bodo morali študenti poslušati različne predmete s področja umetnosti. To je morda dobro za tiste, ki študirajo umetnost, a ni dobro za veliko večino ostalih.”

Rok Krajnc

 • Ivan Ivanovič

  Kulturocid. Morda bodo na Yaleu nehali poučevati tudi matematiko in fiziko, ker se nista razvili v Afriki. Idioti so zavladali Zahodu.

  • novaknovak

   pa tud avtomobile, računalnike pa pametne telefone bodo nehal uporabljat ;-)

 • dare326

  Zakaj tega ne naredijo tudi pri sodobni glasbi. Glasbe tretjega sveta so zanemarjene in jih obravnavajo, kot da jih ni. Aja, kapital in zaslužek.

  • Ivan Ivanovič

   Bog ve koliko Bachov in Mozartov iz tretjega sveta ne pride do izraza, ker so kulturni imperialisti sklenili,da jih ignoriajo? Še dobro, da imamo anarhistične kulturmarksiste, ki bodo pometli tudi z bachi in mozarti, saj so samo ničvredni belci.

 • dare326

  Mogoče pa bodo zbiralci slik postavili stvari na svoje mesto. Manj znanja, nižja cena in več debilov. Dvomim, da se bodo kupci umetnosti kot naložbe, sprijaznili z izgubo.

  • Ivan Ivanovič

   Tretja svetovna vojna se bo začela kot napad lastnikov umetnin na zahodno civilizacijo, ker bodo utrpeli velikanske izgube, ko se bo razvedelo, da imajo v Afriki neprimerno boljše umetnine skoraj zastonj.

 • Nata

  Ojej ?? Kakšne ste naflancali tule spodaj !!
  Ker je bila Evropa center vseh mogočih umetnosti, je tu nastalo največ umetnin vseh vrst. Ljudem je bila všeč in so jo širili po svetu.
  Če tretji svet ni bilsposoben tržiti svojo umetnost, tega ni kriv zahod. Nesposobni so bili in bodo !! Seveda pa je krivda na nas ??
  Svoje Umetnine pretekle zgodovine pa so prodali, ali pa so jih zahodnjaki odpeljali v muzeje, saj po moje pojma niso imeli, kaj imajo.
  Bacha in Mozarta pa kar pri miru pustite. . . . . . .

 • šmentanamuha

  Vau, mislim, da smo stopili na pot brez povratka. Zdaj bi bil že čas, da resno vzamemo pod drobnogled evolucijsko teorijo in napravimo tudi revizijo zgodovine.

 • Resnicaboli99

  Zakaj enostavno ne pzstijo predmed uvod v umetnost in mu dodajo azijske umetnike…bi resil problem za vse…drugace pa dosti zalostno da se pri predmetu uvod v umetnost ucijo le o evropski umetnosti…kako bos siril znanje na tak nacin

 • novaknovak

  hehehe kere budale, me zanima kaj bodo ukrepali glede klasične glasbe, beethoven, mozart, ravel, smetana… sami Evropejci,moški, belci in pa še kolonizatorji z izjemami.. kako strašna je norost človeštva…

 • Unikatna

  Najbolje, da ukinejo in prepovedo vse kar je Zahodnega in začnemo živimo kot plemena v džungli…

 • Den456

  A so se pobratili z našo FDV?

 • Tomažekmalitomažek

  Katera slika je to zgoraj?

 • RATATA

  A čučavce s tušem že imajo? Počas bodo posnemali našo FDV