fbpx

Univerza Yale ukinila predmet o umetnosti, ker bi se tam učili tudi o belih moških umetnikih

Številni študenti bodo zdaj prikrajšani za znanje o zahodni umetnosti.

Univerza Yale je ukinila predmet s področja umetnosti, saj naj bi bilo tam preveč poudarka na zahodni umetnosti. Kot so pojasnili, naj bi bila univerza zavezana k širjenju kulturne raznovrstnosti. Študenti so nad odločitvijo razočarani, saj je predmet pokrival celotno zahodno umetnost, zdaj pa bodo zainteresirani morali vpisati več različnih predmetov s tega področja.

Ameriška univerza Yale je ukinila predmet “Uvod v zgodovino umetnosti: Od renesance do sedanjosti.” To so storili po kritikah s strani študentov, da je pri predmetu preveč poudarka namenjenega evropski umetnosti, več vsebin pa so si želeli o umetnosti z drugih delov sveta. Predavatelj pri predmetu Tim Barringer je pojasnil, da nima težav s tem, da bi razširil vsebino predmeta: “Verjamem, da so vse vsebine, o katerih predavam pri predmetu velike kulturne vrednoti. Želim, da bi študenti univerze Yale in prebivalci New Havena, ki prav tako lahko prosto vstopajo v muzeje, imeli dostop do najpomembnejših del zahodne tradicije. Kljub temu ne dojemam evropskih slik kot zgodovino celotne umetnosti.”

Predmet naj ne bi ustrezal zavezi univerze k širjenju kulturne raznovrstnosti
Vodja dodiplomskega študija na univerzi Marisa Bass je pojasnila, da so predmet ukinili, saj ni vključeval vsebin s področja etnične umetnosti, zavezani pa naj bi bili k predstavljanju kulturne raznovrstnosti, poroča Breitbart.

Univerza Yale (Foto: Wikimedia Commons)

Študenti kritični do odločitve univerze
Študent Mahlon Sorensen je bil razočaran nad odločitvijo univerze: “Če se znebite vseobsegajočega predmeta, ki pokriva zahodno umetnost, bodo morali študenti poslušati različne predmete s področja umetnosti. To je morda dobro za tiste, ki študirajo umetnost, a ni dobro za veliko večino ostalih.”

Rok Krajnc