fbpx

Uradne številke nekoliko popravile vtise o turistični sezoni na Hrvaškem, toda turisti in gostilničarji za mesec julij še vedno trdijo: “Sezona je katastrofalna”

Dubrovnik (Foto: Twitter)

Potem ko so na Hrvaškem v zadnjih mesecih turistični delavci potihoma že namigovali, da z letošnjo turistično bero ne morejo biti zadovoljni, o praznih letoviških krajih na hrvaški jadranski obali pa poročajo tudi številni turisti, slabšo poletno turistično sezono zdaj potrjujejo še številke o obiskanosti v juliju. Julija so namreč na Hrvaškem po prvih podatkih zabeležili 1,2 odstotka manj prihodov in 1,5 odstotka manj prenočitev kot julija lani. Več kot očitno torej je, da naši južni sosedi doživljajo nepričakovano hud upad števila gostov in prenočitev v primerjavi s preteklimi leti, pri čemer jim v večji meri ne more pomagati niti morebitna večja obiskanost v mesecu avgustu.

Julija so na Hrvaškem po prvih podatkih zabeležili 4,6 milijona prihodov in 30,5 milijona prenočitev turistov, kar je 1,2 odstotka manj prihodov in 1,5 odstotka manj prenočitev kot julija lani, poroča STA. Čeprav gre na videz za manjši mesečni padec, pa celo Hrvaška turistična organizacija (HTZ) opozarja, da bi se to lahko močno odrazilo v celoletnih rezultatih, saj sta ravno julij in avgust turistično najbolj obiskana meseca na Hrvaškem.

Slabo turistično sezono potrjujejo turistični delavci in celo turisti sami
Slabo poletno turistično sezono na Hrvaškem potrjujejo tudi številni tam zaposleni v turizmu, ki trdijo, da je letošnja sezona za pozabo. Katastrofalna, dvakrat slabša od lanske, daleč od takšne, kakršna bi morala biti – so samo nekatere izjave, s katerimi so letošnjo turistično sezono na primer opisali turistični delavci v Opatiji. Ob tem katastrofalno turistično sezono na Hrvaškem potrjujejo tudi številni turisti, ki so v zadnjem času obiskali tamkajšnjo jadransko obalo in poročajo o praznih letoviških krajih. Eden izmed njih nam je zaupal, da je, ko je sredi julija prišel na otok Korčula, tamkajšnji turistični kraj Prižba “izgledal kot mesto duhov, restavracije in bari so bili skoraj prazni“. Stanje se je nekoliko popravilo šele proti začetku avgusta, toda to še vedno ni bila sezona, kot jo pomni izpred nekaj let.

Prižba (Foto: Twitter)

Hrvate zaenkrat še rešuje turistični obisk izpred začetka glavne sezone
Hrvaško, kot kaže, sicer še rešuje turistični obisk izpred začetka glavne poletne sezone. Po podatkih HTZ je namreč hrvaški turizem po prvih sedmih mesecih še vedno v plusu. V primerjavi z enakim obdobjem lani so zabeležili 3,5 odstotka več prihodov turistov ter en odstotek več prenočitev. Skupaj je Hrvaško od začetka leta do konca julija obiskalo 11,5 milijona turistov, ki so ustvarili 56,8 milijona prenočitev.

Tolažijo se z večjim številom potnikov na letališčih obmorskih krajev
Ob tem se Hrvatje tolažijo z dejstvom, da je bila julija nekoliko boljša vsaj obiskanost letališč v obmorskih krajih. Julija so na primer na splitskem letališču našteli 723.048 potnikov, s čimer je katerokoli hrvaško letališče prvič preseglo mejo 700 tisoč potnikov v mesecu dni. Poleg splitskega je nov rekord zabeležilo tudi letališče v Dubrovniku, kjer so prvič zabeležili več kot pol milijona potnikov v enem mesecu, natančneje 514.723. Močno rast v prometu so ob tem dosegli tudi na letališču v Zadru, kjer so zabeležili 145.364 potnikov, kar je 27,6 odstotka več kot julija lani. Na zagrebškem letališču so, po drugi strani, julija zabeležili 366.242 potnikov, kar je kar 13 tisoč manj kot julija lani.

Letališče Zadar (Foto: Wikipedia)

Rajko Golob