Uradne številke nekoliko popravile vtise o turistični sezoni na Hrvaškem, toda turisti in gostilničarji za mesec julij še vedno trdijo: “Sezona je katastrofalna”

Dubrovnik (Foto: Twitter)

Potem ko so na Hrvaškem v zadnjih mesecih turistični delavci potihoma že namigovali, da z letošnjo turistično bero ne morejo biti zadovoljni, o praznih letoviških krajih na hrvaški jadranski obali pa poročajo tudi številni turisti, slabšo poletno turistično sezono zdaj potrjujejo še številke o obiskanosti v juliju. Julija so namreč na Hrvaškem po prvih podatkih zabeležili 1,2 odstotka manj prihodov in 1,5 odstotka manj prenočitev kot julija lani. Več kot očitno torej je, da naši južni sosedi doživljajo nepričakovano hud upad števila gostov in prenočitev v primerjavi s preteklimi leti, pri čemer jim v večji meri ne more pomagati niti morebitna večja obiskanost v mesecu avgustu.

Julija so na Hrvaškem po prvih podatkih zabeležili 4,6 milijona prihodov in 30,5 milijona prenočitev turistov, kar je 1,2 odstotka manj prihodov in 1,5 odstotka manj prenočitev kot julija lani, poroča STA. Čeprav gre na videz za manjši mesečni padec, pa celo Hrvaška turistična organizacija (HTZ) opozarja, da bi se to lahko močno odrazilo v celoletnih rezultatih, saj sta ravno julij in avgust turistično najbolj obiskana meseca na Hrvaškem.

Slabo turistično sezono potrjujejo turistični delavci in celo turisti sami
Slabo poletno turistično sezono na Hrvaškem potrjujejo tudi številni tam zaposleni v turizmu, ki trdijo, da je letošnja sezona za pozabo. Katastrofalna, dvakrat slabša od lanske, daleč od takšne, kakršna bi morala biti – so samo nekatere izjave, s katerimi so letošnjo turistično sezono na primer opisali turistični delavci v Opatiji. Ob tem katastrofalno turistično sezono na Hrvaškem potrjujejo tudi številni turisti, ki so v zadnjem času obiskali tamkajšnjo jadransko obalo in poročajo o praznih letoviških krajih. Eden izmed njih nam je zaupal, da je, ko je sredi julija prišel na otok Korčula, tamkajšnji turistični kraj Prižba “izgledal kot mesto duhov, restavracije in bari so bili skoraj prazni“. Stanje se je nekoliko popravilo šele proti začetku avgusta, toda to še vedno ni bila sezona, kot jo pomni izpred nekaj let.

Prižba (Foto: Twitter)

Hrvate zaenkrat še rešuje turistični obisk izpred začetka glavne sezone
Hrvaško, kot kaže, sicer še rešuje turistični obisk izpred začetka glavne poletne sezone. Po podatkih HTZ je namreč hrvaški turizem po prvih sedmih mesecih še vedno v plusu. V primerjavi z enakim obdobjem lani so zabeležili 3,5 odstotka več prihodov turistov ter en odstotek več prenočitev. Skupaj je Hrvaško od začetka leta do konca julija obiskalo 11,5 milijona turistov, ki so ustvarili 56,8 milijona prenočitev.

Tolažijo se z večjim številom potnikov na letališčih obmorskih krajev
Ob tem se Hrvatje tolažijo z dejstvom, da je bila julija nekoliko boljša vsaj obiskanost letališč v obmorskih krajih. Julija so na primer na splitskem letališču našteli 723.048 potnikov, s čimer je katerokoli hrvaško letališče prvič preseglo mejo 700 tisoč potnikov v mesecu dni. Poleg splitskega je nov rekord zabeležilo tudi letališče v Dubrovniku, kjer so prvič zabeležili več kot pol milijona potnikov v enem mesecu, natančneje 514.723. Močno rast v prometu so ob tem dosegli tudi na letališču v Zadru, kjer so zabeležili 145.364 potnikov, kar je 27,6 odstotka več kot julija lani. Na zagrebškem letališču so, po drugi strani, julija zabeležili 366.242 potnikov, kar je kar 13 tisoč manj kot julija lani.

Letališče Zadar (Foto: Wikipedia)

Rajko Golob

 • Franc Šink

  Tudi Hrvati bodo počasi ugotovili da se od morskega zraka ne da živeti.

 • Common Sense

  Ponudba in povpraševanje bo naredilo svoje. Traja sezono, dve, potem še najbolj tumpast turistični podjetnik ugotovi, da se bo treba cenovno prilagoditi in/ali močno izboljšati ponudbo. Hvala bogu, da imamo trg. No, v Levici se ne bi strinjali, ampak ko jih je*e.

 • Dragan Krstič

  Jaz pa trdim da so Hrvati pametni in hočejo manj pašteta turistov ki jim delajo kupe odpadkov ter gnečo katero tisti z globljo denarnico ne želijo. Kdo se želi prerivati na plaži za prstor pod soncem že ob 8. zjutraj, če že ni prepozno, kdo želi čakati v restavraciji ali bifeju na pivo ali večerjo po pol ure, seveda samo za naročilo. Če že krepko preplačaš njihove usluge želiš tudi storitve kot se spodobi. Hrvati imajo prav, manj turistov in večji izkupiček. Saj to želijo tudi na Bledu,in Bohinju zato ne razmem zakaj se znašate nad hrvaškimi cenami. Če vam cene ne pašejo, pojdite drugam. Mene Hrvaška in Slovenija kot počitnikovanje ne zanimata. Za denar ki bi ga dal v brezveze hotelčku v Bohinju ali Bledu za teden, samo z zajtrkom grem za ta denar za 14 dni v Sri Lanko na AI.

 • Dragan Krstič

  Pa še enkaj bi dodal k tej temi. Po statistiki de okoli 20% Slovencev ne more privoščitit niti 7 dni počitnic.To absolutno ni res. So samo preleni ali polpismeni da si ne znajo najti destinacije v hotelu 3* na all inclusive, seveda izven glavne sezone, konec septembra ali oktobra na Mediteranu z odhodom z Dunaja ali Minhna.
  7 dni je dosegljiv že za cca 200.-€, turška riviera. Če koga zanima naj si aranžmaje za oktober ogleda na http://www.lastminute.at. Najcenejše cene za rezervacijo so od 20. do 25. septembra.

 • RATATA

  O proslavah ob obletnici “Oluje” pa nič(?) takole “iz minuta u minut”?

 • abc

  Boli me k.. za Hrvatarje. Je pa očitno za Novo to vredna novica da jo objavljajo. Kak pa kaj turistična sezona pri nas?

  • Perkele

   SURS nam sporoča, da je zaenkrat še rekordna, samo to ni novica za Novo24, ker SDS ni na oblasti in so pozitivne novice iz Slovenije prepovedane.

   Mogoče kak nov pločnik SDS župana bi šel čez.

 • anzek

  Ne vem zakaj vas vse skupaj tako skrbi za hrvaški turizem. Toliko člankov na to temo v zadnjem času je prav nenavadno. Kaj, ko bi se malo vprašali: kako pa kaj turizem v SLO?? Pa cene v turističnih središčih. Prejšnji teden sem bil samo mimogrede na Bledu, cene so ponorele, umazanija kamorkoli pogledaš, žensk zavitih v rjuhe, na tone, ……

  Ja, konkurenca bo naredila svoje, v to ne dvomim in prav je tako.

  • abc

   A ženske zavite v rjuhe niso bile turistkinje?

   • est

    Pred leti sem videl sobo ,na Bledu, ko so jo zapustili turisti, katerih žene si pokrivajo obraz . Beseda, grozno, je zelo mila za smetnjak, ki so ga zapustili. Žal v normalnih higienskih razmerah ne znajo živeti in si jih prilagodijo, tako, da jih spominja na domače okolje.

    • abc

     To so verjetno bile šiptarke, ki so navajene drek mazati po zidu, tko kot njihovi možje mečejo s kelo malto in gradijo hiše po sloveniji. Jajo in njegova pravoverna sekta jih pa na veliko podpira, saj nima zastonj Prištinski doktorat.

  • Dragan Krstič

   A zato blejski hoteli stalno naročajo rjuhe pri YISK-u.

   • anzek

    To ne vem, vem pa, da mene sigurno ne bodo videli, da bi letoval pri njih.

    Se pa strinjam z vami, da je mogoče, za bistveno manjši denar, najti destinacijo, ki bi nam ugajala v drugih državah. .

    Sam imam prijatelje na Hrvaškem pri katerih sem lahko zastonj (v apartmajih) 14 dni na leto po ali pred sezono in to na Hvaru, Braču ali Rabu. Jaz vročine tako in tako ne maram.Vsake toliko časa tudi to izkoristim.

    So mi pa všeč izleti s potovalnimi agencijami. Nazadnje sva bila z ženo letos za 1. maja v Transivaniji, 5 dni, tokrat s hrvaško potovalno agencijo. Zelo lepo smo se imeli.

    • sodnikisozločinci

     Verjamem, domačih vampirjev se vsak normalen človek enkrat naveliča.

  • sodnikisozločinci

   Jaz sem doma in mi je prelepo, ničesar ne pogrešam, no.

   • anzek

    Se strinjam, ampak jaz sem kljub letom, hudo radoveden možak, zato so meni najbolj pri srcu potovanja. In, ko pridem domov, si rečem: “Ljubo doma kdor ga ima”.

    No, kmalu zatem iščem novo destinacijo. Jih je še kar nekaj. Ena od teh je prav gotovo potovanje po norveških fjordih, nekaj v tem stilu: https://nordicpoint.net/putovanje/skandinavija-2018-10-dana/

 • Perkele

  In zakaj se Nova24 tako intenzivno ukvarja s turistično sezono na Hrvaškem?

  In namesto uradnih podatkov se ponovno obračate na rekla kazala “podatke”. Vprašajte še staro mamo iz Vinodolskega, kako čuti sezono v kosteh…

 • tretjerazredni

  Eh, kaj to mene briga, hrvati so vsako leto večji drek, prvič odkar vem za sebe, čutim do njih čedalje večji odpor, s svojo agresivno politiko do Slovenije in odkritim ustaštvom so šli predaleč.
  Naj že razpade enkrat ta katolibanska đamaherija, srbi jim morajo vzeti krajino, italijani pa Dalmacijo in Istro, Savudrijo naj nam pistijo, Zagrebška država pa naj potem sere kar hoče, nikogar ne bo zanimalo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!