fbpx

Uradno: zaradi sramotnega novoletnega voščila odstopila nemška ministrica za obrambo

Ministrica za obrambo Christine Lambrecht (Foto: epa)

Nemška ministrica za obrambo Christine Lambrecht iz zeleno-rdeče Scholzove koalicije je odstopila, potem ko je bila v javnosti močno kritizirana zaradi ponesrečene novoletne poslanice.

Danes zjutraj je ministrica napovedala svoj odstop. Poteza ni presenečenje, saj so jo nemški mediji napovedovali že nekaj časa, potem ko jo je nemška javnost ostro napadla po silvestrskem sporočilu, ki ga je objavila na družbenih omrežjih.

Ponesrečena silvestrska poslanica

Lambrechtova je v svojem sporočilu omenila vojno v Ukrajini ob zvoku ognjemeta v ozadju. Člani opozicijske Krščansko-demokratske unije (CDU) so sporočilo označili za naglušno in jo pozvali k odstopu. Lambrecht je iz levosredinske Socialdemokratske stranke (SPD) kanclerja Olafa Scholza. Sicer so nemški opozicijski politiki so k odstopu obrambne ministrice Christine Lambrecht pozvali zaradi, po njihovem mnenju, niza napak, med katerimi je bil zadnji novoletni govor, ki ga opisujejo kot sramota, le vrh ledene gore. Gre za ministrico, ki je v začetku vojne v Ukrajini namesto orožja Ukrajini poslala 5 tisoč čelad, kar je marsikoga pustilo brez besed.

Nemško vojsko je Lambrechtova vodila neučinkovito – tudi od 100 milijardne obrožitve, ki jo je obljubil kancler Scholz, ni bilo nič. (Foto: epa)

Po polemiki je kancler Scholz ministrico politično zaščitil in dejal, da še vedno zaupa Lambrechtovi. Očitno pa je bil pritisk javnosti prevelik, saj so se o njenem nasledstvu interno že ve kot teden dni na tiho pogovarjali v koaliciji.

Kritike na račun ministrice že v preteklosti

Spomnimo, nemška obrambna ministrica je bila tarča kritik tudi v preteklosti zaradi njenih domnevno nerazumnih odločitev, med drugim tudi te, da je v upanju na diplomatsko rešitev Ukrajini v nasprotju z več drugimi državami dejala, da ne namerava pošiljati orožja, Ukrajini pa je ponudila 5 tisoč čelad, ki bi ji pomagale pred morebitno rusko invazijo, s čimer je izzvala ogorčenje mnogih. Pika na i pa je bil videoposnetek, ki ga je na Instagramu delila med novoletnim praznovanjem v Berlinu. Komaj slišna med zvoki ognjemeta je Christine Lambrecht razmišljala o letu, ki se je končalo z “vojno, ki je divjala sredi Evrope, konflikt v Ukrajini je privedel do veliko posebnih izkušenj in priložnosti za številna srečanja z odličnimi in zanimivimi ljudmi”, je Lambrechtova povedala na posnetku, objavljenem na njenem osebnem računu na Instagramu.

Politični standardi

Ob tem pa se poraja vprašanje politične higiene, ki je očitno v Nemčiji veliko višja kot v Sloveniji. Napaka nemške ministrice je bila dokaj trivialna. Na koncu pa je bil pritisk opozicije – in predvsem tudi medijev in javnosti – tako močan, da je bila prisiljena odstopiti.

Pri nas predsednik vlade pritiska na ministrico, da odstavi njemu neprijateljske kadre na policiji, minister za zdravje grozi zdravnikom in izjavlja, da so cepiva neučinkovita, predsednica DZ laže o državniških obiskih, da bi opravičila 30-minutni let z luksuznim državnim letalom, v preteklosti so enega levega državnega sekretarja celo dobili pri kraji v Bauhausu – pa se nikomur nikoli nič ne zgodi. Pripadnost levi politiki v Sloveniji še vedno pomeni popolno imunost ne le pred posledicami, ampak tudi pred medijskimi kritikami. To pa je najbrž tista velika razlika med Slovenijo in Nemčijo.

Andrej Žitnik