[Video] Potnik posnel srhljive zadnje trenutke pred strmoglavljenjem nepalskega letala

Datum:

Na spletu so zaokrožili srhljivi posnetki, ki razkrivajo zadnje trenutke pred strmoglavljanjem potniškega letala v Nepalu z 72 ljudmi na krovu. Najmanj 68 ljudi je po navedbah policije v nedeljskih nesreči izgubilo življenje, kot opozarjajo, so možnosti, da bi našli kakšnega preživelega, nične. 

Letalo družbe Yet Airlines je bilo na poti iz prestolnice Katmandu v Pokharo in je prevažalo štiri člane posadke in 68 potnikov. Večina potnikov je bila Nepalcev (53), 15 pa je bilo tujih državljanov. Od tega je bilo pet indijskih državljanov, štirje Rusi, dva Južnokorejca ter po en državljan Irske, Francije Avstralije in Argentine.

Nepalski premier Pushpa Kamal pa je današnji dan razglasil za dan žalovanja. Zaenkrat še ni znan, kakšen je bil razlog za strmoglavljenje letala. Zaenkrat se tako iskanje razloga še nadaljuje, saj črne skrinjice še niso uspelo najti.

Spodnja posnetka prikazujeta, kako je bil videti let nesrečnega letala tik pred strmoglavljenjem, mogoče pa si je ogledati tudi posnetek, ki ga posnel eden od potnikov na  krovu.

Letalo je strmoglavilo na območju med starim in novim letališčem v Pokhari, drugem največjem nepalskem mestu, ki leži 200 kilometrov severozahodno od Katmanduja in je izhodišče za številne trekinge po Himalaji. Pri reševanju sodeluje okoli 300 pripadnikov vojske in nujnih služb.

Nepalska letalska družba je sicer v nedeljo zvečer poročala o smrti 69 ljudi.  Do razlike v številu potrjenih smrtnih žrtev prišlo, ker so bila nekatera trupla najverjetneje prešteta dvakrat. “Do zdaj smo našli 68 trupel, iščemo pa še štiri. Molimo za čudež, vendar je upanje, da bi našli koga živega, nično,” je po poročanju STA dejal predstavnik policije Tek Bahadur KC in napovedal, da bodo z iskanjem nadaljevali. V bolnišnico je bila že odpeljana večina trupel, da bodo ta tam identificirana in kasneje izročena svojcem umrlih.

Foto: epa
Foto: epa

Tamkajšnji premier Pushpa Kamal je po strmoglavljenju letala sklical izredno sejo vlade, današnji dan pa je razglasil za dan žalovanja za umrlimi. Letalska družba Yet Airlines se na račun varnostnih pomislekov nahaja na črnem seznamu EU. Daleč od tega, da gre za izjemo, saj je na omenjenem seznamu tudi več drugih tamkajšnjih prevoznikov. V Nepalu so letalske nesreče dokaj pogoste, med drugim zaradi vremenskih sprememb in oddaljenosti pristajalnih stez.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...