fbpx

Uspeh je v komunikaciji? Novozelandska ljubljenka levičarjev Jacinda Ardern uvaja “gulage” za vse covid pozitivne!

Predsednica vlade Nove Zelandije Jacinda Ardern. (Foto: epa)

Ljubljenka levičarjev Jacinda Ardern z rigoroznimi ukrepi proti pandemiji covid-19 dviguje lestvico po strogosti. Če so pri nas levičarji doživljali prave izpade, ko je vlada uvedla prepoved gibanja na regije in občine ali začasno le ogradila trg republike, kaj bi še bilo, če bi se za covid pozitivne bolnike prisilno odvedlo v posebne “gulage”. A prav to se dogaja v demokratični, nadvse uspešni in modernistični Novi Zelandiji. Je uspeh Nove Zelandije res v uspešni komunikaciji, kot nas to želijo prepričati osrednji mediji?

Ljubljenka slovenskih levičarjev, novozelandska premierka Jacinda Ardern uvaja verjetno najbolj stroge ukrepe v svetovnem merilu za zajezitev epidemije. Vsi, ki bodo pozitivni na novi koronavirus, bodo namreč primorani bivati v posebnih “koncentracijskih” taboriščih oziroma “karantenskih kampih”. Tja bodo Covid pozitivni pacienti seveda odvedeni brez “pardona”. Nova Zelandija je sicer država, kjer živi pet milijonov ljudi, vendar pa je za posledicami okužbe z novim koronavirusom doslej umrlo zgolj 25 oseb. S tem že omenjena država prehaja na povsem novo, še bolj nepopustrljivo raven v svojem boju z epidemijo. Za delo v “karantenskih taboriščih” so dobili navodilo tudi tamkajšnji zdravstveni delavci, kar je za javnost sicer sporočila generalna direktorica za zdravje, dr. Ashley Bloomfield, poroča thegreggjarrett

S tem je tamkajšnja oblast pokazala svojo resnost v svojem boju za omejitev širjenja epidemije. Novo pravilo bo brez izjeme veljalo za vse primere, poleg tega pa še za ožje družinske člane, ki bi lahko bili ogroženi. V državi sicer obstaja 32 objektov namenjenih izolaciji oziroma karanteni s skupnimi operativnimi zmogljivostmi za 6260 oseb. Vendar pa to ni najhujše. Pacienti bodo namreč odvedeni v “taborišča” proti njihovi volji in tam pridržani dokler ne bodo dosegli negativnega rezultata na testiranju. Ob tem je premierka iz Laburistične stranke še dejala, da če ljudje, ki so poslani v “taborišče” odklonijo testiranje, potem bodo morali tam ostati še dodatna dva tedna, in sicer po njihovem prvotnem dvotedenskem bivanju. Opozorilo dojema kot izvrstno spodbudo, da ljudje testiranja ne bi zavračali. Ardernova je navdušena nad svojo pobudo.

Nova Zelandija je država z najbolj strogimi ukrepi na svetu, a tega v naših medijih ne boste zaznali. (Foto: thegreggjarrett)

Vendar pa so mnogi kritični zaradi takšne odločitve oblasti. V pogovoru z novinarko Lauro Ingraham, je pomembnejši sodelavec Hooverjeve institucije Victor Davis Hanson dejal, da gre v primeru Karantenskih kampov za grob poseg v posameznikovo svobodo, saj je Nova Zelandija država, ki ji je uspelo izredno dobro zajeziti širjenje novega koronavirusa in kjer je bilo doslej sorazmerno malo smrtnih žrtev. Obenem je novozelandska oblast ukazala, da mora Air New Zealand ustaviti vse mednarodne rezervacije za njihovo državo, saj napovedi kažejo, da bodo že omenjeni kampi, kmalu na robu svojih zmogljivosti. Vse od torka dalje mora imeti vsakdo, ki leti na Novo Zelandijo, s seboj tudi potrjeno rezervacijo v “karantenskem taborišču”. Potniki se ne bodo mogli vkrcati na letalo, razen če pokažejo svoj bon, ki ga je kot dokaz izdala vlada. Opaža se namreč strm porast števila željnih vrnitve v svojo domovino v času od pričetka novembra do božiča, a so nastanitve v “karantenskih taboriščih” močno omejene, zato je za novozelandske državljane ustrezno potrdilo, s strani njihove vlade, nujno pridobiti pred vrnitvijo.

V očeh novinarjev RTV Slovenije novozelandska voditeljica oziroma predsednica vlade Ardernova ne more storiti ničesar narobe. Še več, stvari, zaradi katerih bi v Sloveniji desnosredinsko vlado pribili na križ, novozelandsko premierko kujejo v zvezde. Medtem pa Ardernova spreminja Novo Zelandijo v policijsko državo, toda teh besed v slovenskih dominantnih medijih ne boste slišali – razen ko gre za Janšo, Orbana in druge voditelje, ki ne sodijo v levoliberalni krog.

Domen Mezeg