fbpx

Leta 2017 v EU skoraj petkrat več levičarskih terorističnih napadov od desničarskih, a na prvem mestu daleč spredaj še vedno islamisti

Antifa teror v Hamburgu 2017 (vir: twitter)

Osrednji mediji imajo velike težave s poročanjem o terorizmu. Ko je govor o islamistih, skušajo omiliti dejstva, ko gre za “desničarske” teroriste, pa jih napihnejo preko vseh proporcev. Nikoli ni niti besede o levičarskem in anarhoterorizmu, medtem ko Europol separatiste v Španiji in Severni Irski označuje za “etnonacionaliste”.

V Europolovem poročilu o terorizmu za leto 2017 so navedene štiri večje skupine, v katere so razvrščeni teroristi. Največji delež s kar 705 aretacijami zaradi terorizma predstavljajo islamisti oziroma džihadisti.

“V zadnjih letih je bilo zaznati povečano število džihadističnih napadov, a je opaziti padec v sofisticiranosti priprave in izvedbe napadov. Vseeno džihadistični napadi povzročijo več smrti in žrtev kot katerikoli drugi teroristični napadi,” so zapisali v Europolovem poročilu.

Islam najsmrtonosnejši
Ravno tako so opozorili, da islamisti raje kot objekte za svoje primarne tarče izbirajo ljudi, saj je tako emocionalni odziv večji. Namensko torej napadajo nedolžne neoborožene civiliste, kar jim omogoča, da sejejo kar največ terorja. Islamistični teroristi so primarno državljani teh istih držav, v katerih so odrasli. Nekateri med njimi so, tako kot 29-letni Chérif Chekatt, ki je izvedel teroristični napad v Strasbourgu decembra 2018, odrasli v Evropi.

V Europolovem poročilu o terorizmu imajo posebno mesto separatistične teroristične organizacije, ki so bile leta 2017 najaktivnejše v Španiji, Severni Irski in Kurdistanu. Te večinoma napadajo pripadnike varnostnih sil, vojske in uradnih institucij, za katere smatrajo, da so del okupatorskih sil. V primeru Kurdistana gre za označbo teroristične organizacije, ki so jo Kurdski delavski stranki prilepili Turki. V EU je bilo leta 2017 zabeleženo 173 separatističnih terorističnih napadov, pri čemer je bilo 30 aretiranih.

Levičarski terorizem, o katerem se ne poroča
Na tretjem mestu so s 24 izvedenimi terorističnimi dejanji in 36 aretacijami radikalna levica in anarhisti. Ti so po poročanju Europola najaktivnejši v Italiji in Grčiji. Poslužujejo se tako eksploziva kot tudi strelnega orožja, v Grčiji imajo dostop celo do strelnega orožja, ki ga uporablja vojska. Teroristične skupine so med seboj povezane v Neformalno zvezo anarhistov/Mednarodno revolucionarno fronto (FAI/FRI). A treba je priznati, da v to kategorijo iz neznanega razloga niso všteti napadi Antife.

(Vir: Twitter)

Na zadnjem mestu pa je “desničarski” terorizem. Europol v to skupino meče nacionalsocialiste, neonaciste, novo desnico, identitarna gibanja in podpornike ideologije “državljanov Reicha”. Enotnosti med navedenimi skupinami ni, nekatere naj bi nasprotovale EU in Natu, druge zavračale sprejemanje migrantov oziroma bile nestrpne do rasnih, etničnih ali verskih manjšin. Resnici na ljubo je ta del Europolovega poročila poln predvidevanj in ugibanj. Medtem ko pri drugih naštevajo, kaj so določene teroristične organizacije zagrešile, je v tem segmentu navedeno, da so različne imenovane organizacije zgolj organizirale protestne shode ali druge oblike zborovanj.

Samega terorizma oziroma s terorizmom povezanih aktivnosti je v poročilu o desničarskem terorizmu bore malo, kar odražajo tudi številke. Vsega skupaj je bilo leta 2017 zgolj 5 “desničarskih” terorističnih napadov, ki so bili izpeljani, preprečeni ali pa so spodleteli. Od tega je umrla ena oseba.

Ivan Šokić