fbpx

V Afganistanu spet nevarno: Islamska država napadla zapor, pobegnilo na desetine zapornikov

Slika je simbolična (Foto: epa)

Napad na zapor se je zgodil tretji in hkrati zadnji dan premirja med afganistansko vlado in talibani. Med napadom na zapor so bili trije mrtvi, na desetine ujetnikov pa je pobegnilo. Talibani so sporočili, da za omenjeni dogodek niso odgovorni, nasprotno pa je sporočil ISIS, ki trdi, da so prav oni tisti, ki stojijo za napadom. 

V napadu, za katerega je prevzela odgovornost Islamska država, so v zaporu v afganistanskem mestu Jalalabad ubili najmanj tri ljudi in ranili na desetine, okrog 50 zapornikov pa je pobegnilo. Član deželnega sveta Sohrab Kaderi je dejal, da sta se po eksploziji velike avtomobilske bombe pred zaporom zgodili še vsaj dve manjši eksploziji. Policija se je spopadla z napadalci, ki so zasedli položaje v bližini zapora, še poroča Jutarnji list.

Po poročanju tujih medijev so borci Islamske države napad izvedli v nedeljo. “Najmanj tri osebe so bile v trenutnih spopadih ubite, 25 pa ranjenih,” je še dejal Kaderi. Pobegnilo je več kot 50 zapornikov, število smrtnih žrtev pa se lahko še poveča, je še sporočil.

Napad se je zgodil tretji in zadnji dan premirja med afganistansko vlado in talibani, ko je bilo stotine talibanskih zapornikov izpuščenih v okviru prizadevanj za dosego sporazuma med afganistansko vlado in talibani.

Sara Kovač