fbpx

V Avstraliji staršem odvzeli hčerko, ker ji niso želeli omogočiti hormonske terapije, da bi spremenila spol

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Starši, ki so jim avstralske oblasti odvzele hčerko, ki se samoidentificira kot “moški”, ker ji niso želel ustreči v želji, da bi začela jemati hormonsko terapijo s testosteronom in “spremenila spol”, so vložili pritožbo.

Odvetniki staršev, ki ostajajo neimenovani, so prejšnji teden vložili pritožbo na odločbo mestne hiše, ki jim je odvzela 15-letno hčerko, ker ji niso dovolili jemanja hormonske terapije za namen spremembe spola.

“Oblasti trdijo, da ji ne bomo dovolili spremeniti spola, zaradi česar naj bi bilo nevarno zanjo, da se vrne domov, ker naj bi jo psihično zlorabljali,” je za Australian po poročanju RT bizarno situacijo opisal oče 15-letnice.

Družina je prišla v Avstralijo pred desetimi leti. Po ugotovitvah magistrata naj bi najstnica, ki jo v uradnih dokumentih nazivajo z moškimi zaimki, doma trpela verbalne napade zaradi “njegovih čustev in izražanja spolne identitete.” Starši te trditve zanikajo in zahtevajo neodvisen psihološki pregled, ki bi preučil vse možne vzroke za depresijo njihove hčerke. Ravno tako iščejo možne neinvazivne metode zdravljenja.

V Washingtonu dovolili spremembo spola 13-letnikom brez vednosti staršev
Družina se je preselila pred dvema letoma, ko je imela najstnica 13 let. Ta selitev naj bi zaradi izgube prijateljev povzročila anksioznost in težave s samopodobo. Najstničini odvetniki so v novembru 2020, potem ko so jo odvzeli staršem že vložili zahtevo za odobritev začetka hormonske terapije.

Da norost ni samo v avstralski domeni, dokazujejo izbrane zvezne države v ZDA. V zvezni državi Washington so oblasti dovolile izjemo glede pristanka staršev na jemanje hormonske terapije in celo operacije spremembe spola. Otroci stari komaj 13 let lahko v omenjeni zvezni državi pridobijo “zdravljenje” za spolno disforijo, ki ga pokrivajo iz zdravstvenega zavarovanja staršev, čeprav starši sploh ne vedo za kaj gre njihov denar.

Ivan Šokić