fbpx

V Avstriji po šestih mesecih ponovne volitve, tokrat gre zares

Van Bellen proti Hoferju (Foto: epa).

Avstrijci ponavljajo volitve, v katerih se za predsednika potegujeta kandidat desne opcije Norbert Hofer in kandidat s podporo Zelenih Alexander Van der Bellen. Na prvih volitvah letos je zmagal Van der Bellen za okrog 31.000 glasov, a je bil 22. maja rezultat ovržen zaradi napak pri štetju glasov, kar je dokazalo sodišče. Od 8. julija dalje je Avstrija brez predsednika, novembrske raziskave pa so pokazale, da so rezultati obeh tekmecev precej izenačeni.

Čeprav je predsedniška vloga bolj predstavniška, je današnje glasovanje pomembno, saj se meri mnenje večine volivcev glede na družbene in ekonomske dogodke. Naslednje leto bodo volitve tudi v Franciji in Nemčiji, analitiki pa so na preži glede strank, ki ne predstavljajo trenutne vladajoče garniture in zagovarjajo omejevanje migracij.

Hofer jasno zagovarja protimigracijsko politiko
Norbert Hofer je star 45 let, po izobrazbi je letalski strojnik. V svoji kampanji jasno zagovarja protimigracijsko politiko ter jo je označil kot največjo napako, ki bo povzročila velike stroške vsej EU, prav tako Avstriji in njenim davkoplačevalcem. Zavzel je odklonilno stališče zoper ekonomske migrante, ki lahko uničijo socialni sistem države, saj nosi Avstrija poleg Nemčije in Švedske največje breme migrantske krize, navaja BBC.

Še en “optimist”, ki nasprotuje nadzoru meje
Van der Bellen, profesor ekonomije, se je v svojih kampanjah predstavljal kot predstavnik ekološko naravnane Stranke zelenih in kot “manjše zlo”. Star je 74 let in obsoja Trumpa zaradi retorike, glede migrantov pa je liberalen, ker hoče svetovljansko Avstrijo, zato ostro nasprotuje nadzoru meja.

“Karakter Evrope bo spremenjen, če v Avstriji zmaga desna stranka”
Maja je celo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz omenil problematiko izvolitve Hoferja z besedami: “Karakter Evrope bo spremenjen, če v Avstriji zmaga desna stranka,” kar je razumljivo, saj je Schulz predstavnik Stranke evropskih socialistov, pa poroča Russia Today.

Je pa po vzporednih volitvah, kot poročajo tuji mediji, že jasno, da je zmagovalec teh volitev Van der Bellen. Svoj poraz je priznal tudi že Hofer, ki je na Facebooku zapisal, da je neskončno žalosten in obenem javno čestital Van der Bellnu. BBC pa poroča, da je tak rezultat mnoge presenetil, saj je bilo po anketi, ki je bila narejena pred le nekaj dnevi, izid volitev nemogoče napovedati – glasovi anketiranih so bili skoraj izenačeni tako za Bellna kot za Hoferja.

A. B.