fbpx

V bližini Kijeva odkrili celico Islamske države

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

Kljub velikim porazom na Bližnjem vzhodu, ima Islamska država očitno še vedno aktivne celice po Evropi. Ukrajinska varnostna služba (SBU) je v bližini ukrajinskega glavnega mesta Kijev odkrila celico Islamske države, ki naj bi jo vodil skrajnež, ki naj bi bil udeležen v bojih v Siriji.

Gre za moškega, ki je v Ukrajino prispel leta 2019 in je za vstop v državo uporabil ponarejene dokumente. Moški je obtožen, da je zbral skupino tujcev z ekstremističnimi pogledi, da bi zgradil svojo celico.

SBU je po poročanju Remixa ugotovila, da je celica Islamske države ponaredila ukrajinske in ruske potne liste ter se osredotočila na legalizacijo prebivališč posameznikov z Bližnjega vzhoda in Srednje Azije v Ukrajini. Preiskovalci trdijo, da je več moških aktivnih borcev Islamske države. “V skladu z načrtom voditeljev mednarodne teroristične organizacije so se želeli skriti v Ukrajini potem, ko so drugje zagrešili zločine,” je zapisal SBU v svojem poročilu.

Dokopali so se do informacij o finančnih nakazilih v Sirijo
Člani celice so med potencialnimi somišljeniki razdeljevali tudi ekstremistični material. V okviru omenjene preiskave je SBU opravila kar devet preiskav teroristične organizacije. Tekom preiskav so našli eksplozivne snovi, ki vsebujejo TNT, granato in bankovce, vključno z informacijami o finančnih nakazilih v Sirijo.

Med preiskavo so bili najdeni simboli Islamske države in versko-ekstremistični materiali ter dokumentirani pogovori z drugimi borci Islamske države v tujini glede vrnitve v Sirijo z namenom nadaljevanja bojev.

Foto: Pixabay

Strokovnjak za terorizem Aleks Korenkov, vodja Mednarodnega centra za varnostne študije, meni, da je grožnja večja, kot se morda zdi na prvi pogled. Če bi se skupina nameravala tiho skriti v Kijevu, bi spremenila videz, da bi se bolje zlila med Vzhodnoevropejce, je Korenkov zapisal na svoji Facebook strani. Po poročanju SBU so člani celic aktivno širili propagandno vsebino o Islamski državi s širjenjem ekstremističnih verskih vsebin. Zastava, odkrita v celici, je bila uporabljena za videoposnetke, posnete pred preteklimi terorističnimi napadi. “Nočem širiti panike, a sodeč po današnji aretaciji se je nevarnost Islamske države v Ukrajini razvila na novo raven,” je dejal Korenkov.

Lani je SBU v Kijevu aretirala razvpitega borca Islamske države, ki je sodeloval v prelivanju krvi v Siriji in Iraku, novačil tujce in organiziral teroristične napade. Prav tako je ustvaril celico v Ukrajini medtem, ko je vodil teroristične celice v tujini, poroča Kyiv Post. Strokovnjaki pravijo, da je Ukrajina varna lokacija za borce Islamske države. Za razliko od Gruzije in Turčije, ki sta pred kratkim okrepili protiteroristične operacije, Ukrajina Islamske države ne vidi kot grožnjo.

Sara Kovač