V boj za uresničitev programa: Donald Trump bo danes v živo nagovoril Američane iz Ovalne pisarne!

Foto: epa

V času, ko zaradi nestrinjanja demokratov s financiranjem gradnje zidu na meji z Mehiko stopamo v tretji teden delne blokade delovanja ameriške vlade, bo ameriški predsednik Donald Trump danes ob 9. uri po ameriškem času neposredno nagovoril Američane. Po navedbah ameriških medijev je pričakovati, da bo Trumpov nagovor iz Ovalne pisarne trajal okrog osem minut.  

Do delne blokade vlade je prišlo pred božičem, ko so demokrati v senatu izrazili odločen ne zakonu, ki bi omogočil več kot 5 milijard za financiranje gradnje zidu, katerega gradnjo je Trump obljubil že v času predsedniške kampanje.

Senat na strani Trumpa
Brezizhoden položaj je privedel do prenehanja financiranja, kar je povzročilo delno zaustavitev vlade, zaradi česar je posledično več sto tisoč uradnikov iz  mnogih oddelkov in agencij zvezne vlade ostalo doma, saj se opravljajo le nujne zadeve. Delno zaprtje se je od božiča in novoletnih počitnic nadaljevalo vse v leto 2019. 3. januarja so demokrati dobili večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa in sprejeli ukrepe za financiranje, pri čemer niso zagotovili denarja za financiranje gradnje zidu. Bela hiša je zato preko urada za upravljanje in proračun ZDA zagrozila z vetom. Iz senata, kjer imajo večino republikanci, je predstavnik republikanske večine Mitch McConnell sporočil, da pod nobenim pogojem ne bodo sprejeli zakonodaje, ki je predsednik ne podpira. Zanj pa se ve, da ne odstopa od gradnje zidu na meji z Mehiko.

Foto: iStock

V nagovoru bo Trump pojasnil, da je zaradi nacionalne varnosti nujno, da se najde rešitev in zgradi zid na ameriško-mehiški meji. Pri tem pa je potrebno omeniti, da v času administracije Georga W. Busha podpora oviri na meji ni bila označena kot kontroverzna, saj so podpirali varovanje. Številni pa sedaj ne želijo pojasniti, kako bi zavarovali mejo brez ovire.

Trumpova borba za zid na meji se je pričela na začetku predsedniške kampanje, konkretneje poleti 2015 v New Yorku. Gradnja zidu je predstavljala glavno temo njegove predsedniške bitke, njegovi podporniki pa so ob tem na ves glas kričali: “Zgradite zid!” Kmalu po inavguraciji je Trump v intervjuju za Breitbart vnovič poudaril, da je gradnja zidu na meji z Mehiko nujna, da se drogam in kriminalu prepreči prosto pot čez mejo. Očitno Trump pri nameri gradnje zidu ostaja trden in odločen, odločil se je namreč za neposreden nagovor Američanov. Očitno uresničuje napovedi, da se bo boril toliko mesecev in let, kolikor bo treba, da bo zid stal.

H. M.