fbpx

V Bruslju spopadi med policijo in tolpami migrantov, Britanci pa poročajo o vse bolj drznih preprodajalcih drog

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

V Belgiji potekajo spopadi med policijo in bandami mladih migrantov, v Britaniji pa oster boj s preprodajalci drog. Še zlasti v Bruslju je zelo napeto, izredno stanje pa traja že nekaj tednov. Razmere so tako hude, da bi lahko ušle izpod nadzora. Vendar pa se o perečih problemih v belgijski prestolnici ne želi kaj dosti govoriti. Iz Britanije pa prihajajo vesti, da so preprodajalci drog zaradi trenutnih omejitev prometa prisiljeni vse več tvegati. Prav zato so v zadnjem času že naleteli na nekaj gromozanskih pošiljk tovrstnih prepovedanih substanc. 

Iz Belgije prihajajo vesti o spopadih med tamkajšnjo policijo in bandami mladih muslimanov. Še zlasti v Bruslju je zelo napeto, izredno stanje pa traja že nekaj tednov. Razmere so tako hude, da uhajajo izpod nadzora. Največji problem pa je v tem, da se o spopadih v Bruslju v javnosti ne želi kaj prida govoriti. Že omenjene bande, se sicer zbirajo na bruseljskih ulicah in načrtno provocirajo policijo, z izgovorom, da gre za čas Ramadana, poroča Polonia Christiana.

Tovrstni spopadi so se v zadnjem času dogajali v bruseljski občini Saint-Gilles, ko je policija posredovala zaradi zbiranja mladih, ki niso dovoljena v času karantene. Prav tedaj pa je nekaj mladih obkrožilo policijo. Vanjo so metali različne predmete, prišlo pa je tudi do pretepa. Dva policaja sta v incidentu utrpela tako hude poškodbe, da sta posledično začasno opravilno nesposobna. Tožilstvo pa je že sprožilo postopek proti storilcem kaznivega dejanja, med drugim že poteka intenzivno zbiranje podatkov o zlikovcih, tudi njihova identifikacija.

Migranti

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Ob tem je policija za javnost že sporočila, da 99 odstotkov prebivalcev Belgije spoštuje pravila, ki veljajo v času pandemije koronavirusa. Problem pa ostajajo tolpe mladih islamistov, ki so že povzročile nerede v nekaterih preostalih mestnih četrtih, policija pa je ob tem nemočna, prav zato bi razmere lahko ušle izpod nadzora. Policija ob tem poskuša delovati čimbolj umirjeno in ne izzivati novih incidentov, vendar pa mladi dilikventi neprestano izzivajo nemire.

Škandalozno je to, da oblasti kritizirajo policijo, migranti pa se iz nje norčujejo, saj ima vse manj moči
Za nastalo situacijo so odgovorni tudi tamkajšnji politiki, ki so uvedli pretirane omejitve povezane z bojem proti novemu koronavirusu. Je pa tudi res, da je v nekaterih bruseljskih četrtih povsem mirno. Vendar pa je potrebno omeniti tudi to, da prav prizanesljivo ravnanje policije marsikje v Bruslju spodbuja tovrstne bande h kriminalnemu ravnanju. Škandalozno je tudi to, da lokalne oblasti pogosto kritizirajo ravnanje policije, vendar pa slednja opozarja, da se mladi iz nje le norčujejo, policija pa ima v nekaterih četrtih vse manj moči.

V javnosti je tudi odmeval primer 19-letnika, ki je potem, ko je z motorjem bežal pred policijo, čelno trčil s policijskim vozilom in umrl. Posledično je prišlo do neredov, policija pa je aretirala preko 40 oseb. Mladi muslimani so povsem podivjali. Med drugim so policijo obmetavali s kamenjem in kosi stekla, nek moški pa je s pištolo, ukradeno policiji, streljal v zrak. Policija je ob tem poudarila, da ni posredovala nemudoma, marveč šele tedaj, ko je videla, da mladi pobirajo kamenje in kose opeke z gradbišča v bližini.

Omejitve prometa so številne preprodajalce drog prisilile k večjemu riziku
Podobne težave z bandami mladih pa obstajajo tudi v Veliki Britaniji. Težava je povezana še zlasti z okrepljeno preprodajo prepovedanih drog. Gre za pošiljke, ki množično prečkajo državno mejo. Zaradi omejitev, ki veljajo zaradi epidemije, so tradicionalne preprodajalske poti prekinjene, je pa prav v tem kriznem času britanska policija izvedla več pomembnejših akcij kot v običajnih razmerah. Omejitve prometa so številne preprodajalce drog prisilile k večjemu riziku, kar je posledica manjših možnosti.

Fotografija je simbolična.(Foto: iStock)

Preprodajalci namreč prenašajo večje količine prepovedanih drog. Če je nekdo “diler” v Belgiji ali na Nizozemskem in želi prepeljati 100 kilogramov kokaina, porcijo običajno razdeli na štiri dele. Če je kdo izmed štirih ljudi pridržan, pa ostalim trem uspe prečkati mejo. Sedaj pa se dogaja, da dve osebi prenašata po 50 kilogramov, ali pa vse poskuša prenesti zgolj ena sama oseba, kar je v nasprotju z “dilerskimi pravili” v običajnih razmerah. Ob tem se preprodajalci poslužujejo raznovrstnih prevar. Med drugim se našemijo tudi v pismonoše s tipičnimi rumenimi uniformami, da je videti kot bi opravljali svoje službene dolžnosti. Spet drugi opravljajo svoje kriminalne posle zgolj ob določenih urah ali pa celo ponoči in ne kot v preteklosti – 24 ur na dan.

Nedavno so zasegli kar štiri tone kokaina in manjšo floto motornih čolnov, aretiranih je bilo 28 oseb
Proizvodnja heroina v Kolumbiji in Afganistanu je sicer približno takšna kot pred pandemijo, vendar pa jo je v Britaniji mnogo težje dobiti, zato je ponekod kar dvakrat dražji. Ob tem pa obstaja bojazen, da bi odvisniki zaradi pomanjkanja te substance posegli po še bolj škodljivih substancah. Britanska NCA je sicer nedavno razkrinkala mednarodno mrežo preprodajalcev prepovedanih drog, ki je v Britanijo tihotapila droge iz severozahodne Španije, pri čemer so bile zasežene kar štiri tone kokaina in manjša flota motornih čolnov. Aretiranih je bilo 28 oseb.

Britanska obmejna straža pa je pridržala tudi rešilca iz severne Francije. Voznik je trdil, da prevaža medicinsko opremo, vendar pa je imel 285 kilogramov kokaina, v vrednosti 25 milijonov funtov. Le nekaj dni poprej pa so pri Evrotunelu Britanci pridržali tovornjak s 26o kilogrami kokaina. Preprodajalci sicer pogosto zadržujejo droge v pristaniščih, v povsem legalnih kontejnerjih za prevoz blaga, zanje pa pogosto delujejo tudi skorumpirani pristaniški delavci. Pri poslih naj bi sodelovala tudi albanska mafija.

Pri nas pa se s tihotapljenjem, kot kaže, ukvarjajo celo nekateri levičarski politiki. Že pred časom smo poročali o nekdanji kandidatki Socialnih demokratov na Evropskih parlamentarnih volitvah Lidiji Mavretič, ki so jo ujeli pri tihotapljenju migrantov. Na pa sodišču prihajajo na dan nove podrobnosti, a medtem ko nekdanja vinska kraljica hlini nevednost, je ilegalne migrante prevažala kot “Tania”.

Žan Novak