fbpx

Posledica nizke precepljenosti: Vse več mladih Špancev potrebuje intenzivno nego zaradi covida-19

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Španija beleži vse več okužb s koronavirusom med mladimi, kar naj bi bila posledica zabav in študentskih potovanj. Medtem ko so starejši v večini primerov precepljeni, se na drugi strani pojavljajo izbruhi pri mladih. Vse od 22. junija dalje je bilo prek 600 ljudi, mlajših od 30 let, sprejetih na intenzivno nego zaradi covida-19, med njimi pa jih je 80 umrlo.

Pandemija koronavirusa je pričela udarjati po mladih ljudeh v Španiji. Medtem ko je večina nad 60 let že bila cepljena z vsaj enim odmerkom in se povečuje tudi imunost na bolezen ljudi v skupini med 40 in 50 leti, se je virus sedaj v prvi vrsti pričel razširjati med mladimi, ki še niso bili cepljeni, je poročal El Pais.

Incidenca okužb se je med mlajšimi dramatično povečala, še posebej med tistimi, ki so mlajši od 30 let. Ravno te okužbe so obrnile trend upadanja okužb, 14-dnevna incidenca okužb pa se je povečala s sto na 107 na sto tisoč prebivalcev. Incidenca okužb v skupini od 20 do 29 let pa znaša kar 251 na sto tisoč prebivalcev, kar je dvakrat več od običajne.

Foto: Pixabay

Visoka okuženost s koronavirusom med mladimi se je pojavila, ko so se vrnili s počitnic na Majorki, kar je povzročilo več kot tisoč novih okužb in je po navajanju španskih medijev le vrh ledene gore. Fernando Simón, direktor Koordinacijskega centra za zdravstvena opozorila ministrstva za zdravje (CCAES), je v ponedeljek dejal, da izbruh predstavlja le 2,5 odstotka vseh primerov v zadnjih 14 dneh in 5 odstotkov primerov v zadnjih sedmih dneh. “Obstaja veliko drugih izbruhov, čeprav v manjšem obsegu,” je še pojasnil.

Mladi se radi družijo, a stroka opozarja na širjenje virusa
Po mnenju strokovnjakov ublažitev omejitev koronavirusa v kombinaciji s študentskimi potovanji ob koncu študija in dejstvo, da so mladi običajno bolj mobilni in socialno aktivni, pomeni, da se virus širi prek socialnih stikov. “Okužbe z različicami, na primer delta, ki je po podatkih Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni 60 odstotkov bolj prenosljiva, naraščajo,” je pojasnil Alberto Infante, profesor mednarodnega zdravja na zdravstvenem inštitutu Carlos III. “Poleg tega so bile odpravljene omejitve gibanja in nočnih prizorišč, mladi pa so končali študij in želijo ven.”

Po najnovejšem poročilu zdravstvenega inštituta Carlos III je bilo od 22. junija 2020 približno 600 ljudi, mlajših od 30 let, sprejetih v oddelke za intenzivno nego, med njimi jih je 80 umrlo. 18-letnik iz Elcheja, ki se je po potovanju na študentske počitnice na Majorko okužil s koronavirusom, je bil pred kratkim sprejet na oddelek za intenzivno terapijo.

Sara Rančigaj