fbpx

Egiptovske oblasti potrdile najdbe delov človeškega telesa in prvih razbitih strmoglavljenega letala

Letalo Airbus A320 letalske družbe EgyptAir (foto: epa)

Egiptovske oblasti so potrdile najdbo prvih razbitin letala Airbus A320 in dela človeškega telesa. Preiskave strmoglavljenja letala egiptovske letalske družbe EgyptAir, ki je izginilo nad Sredozemljem, še vedno potekajo. Vzrok strmoglavljenja zaenkrat še ni znan.

Grške, egiptovske, francoske in britanske vojaške enote še naprej intenzivno iščejo izgubljeno letalo, ki je v četrtek v zgodnjih jutranjih urah strmoglavilo v bližini grškega otoka Karpatos. Do sedaj so našli dva letalska sedeža, eno potovalko in del človeškega telesa. Letalo egiptovske družbe EgyptAir je poletelo iz Pariza in je bilo namenjeno v Kairo.

Letalo Airbus A320 je pred izginotjem z radarjev naredilo še dva ostra zavoja in nato končalo v morju, je pokazala grška radarska slika. V Egiptu se nagibajo k teoriji, da je nesreča posledica terorističnega napada, in ne tehnične napake. Med potniki je bilo največ Egipčanov, Francozov ter en Britanec, poroča BBC.

Egipčani aktivirali vse razpoložljive sile
Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sisi je ministrstvu za civilno letalstvo, vojski, mornarici in vsem reševalnim centrom zapovedal, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da najdejo razbitine letala. Prav tako so v francoski agenciji za preiskovanje letalskih nesreč aktivirali tri preiskovalce, ki se bodo pridružili egiptovskim silam, svojega tehničnega svetovalca pa je tja že poslala tudi družba Airbus.

Gre za pomanjkljivo varnost na letališču?
Na drugi strani se postavlja veliko vprašanje, ali je za strmoglavljenje letala odgovorna pomanjkljiva varnost na pariškem letališču Charles de Gaulle, od koder naj bi na letalo pretihotapili eksplozivno sredstvo. Varnost na letališču je bila sicer poostrena že od novembrskih terorističnih napadov na francosko prestolnico, ko so zamenjali tudi del osebja, ki so ga povezovali z islamskimi ekstremisti.

Obstajajo namreč dokazi, da so skušali islamski skrajneži na svojo stran pridobiti več članov letališkega osebja, vendar so jih oblasti pravočasno razkrile in odstranile.

Misteriozno izginotje
Na letalu je bilo 56 potnikov, 7 članov posadke in 3 varnostniki. Iz grškega kontrolnega centra so v kontakt s pilotom letala stopili, ko je to vstopilo v grški letalski prostor. Najprej je bilo vse kot običajno, ko pa so skušali z letalom v stik stopiti drugič, ob vstopu v egiptovski letalski prostor, pa se le-to na številne klice ni odzivalo. Dve minuti kasneje je izginilo z radarja.

M. P.