fbpx

Skoraj vsa Evropa obarvana rdeče ali temno rdeče

Foto: ECDC

Na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna Evropa ostaja obarvana rdeče ali temno rdeče, kar priča o slabi epidemiološki situaciji po celotni Evropi. V slednji kategoriji je še vedno tudi Slovenija, kjer smo v sredo ob 5945 PCR-testih potrdili novih 1687 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov pa je tako znašal 28,4 odstotka.

Situacija s koronavirusom se v Sloveniji nekoliko umirja, a po poročanju STA je Slovenija na zemljevidu ECDC še vedno obarvana temno rdeče, kar priča o najslabši epidemiološki sliki z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra letos. V sredo je bilo po navedbah vlade ob 5945 PCR-testih potrjenih 1687 novih okužb s koronavirusom, kar je sicer 438 okužb manj kot prejšnjo sredo.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 948 bolnikov s covidom-19, 248 jih zdravijo na oddelkih intenzivne nege. V sredo je umrlo devet covid-19 bolnikov. Zdravljenje potrebuje 15 bolnikov manj kot dan prej, deset manj jih potrebuje intenzivno nego. V sredo je umrlo sedem covid-19 bolnikov manj kot dan prej. Najmlajši covid-19 bolnik na intenzivnem oddelku je star 28 let, na navadnem oddelku pa 19 let, je še sporočila vlada.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.236.778 ljudi, kar je 59 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.163.988 ljudi oziroma 55 odstotkov populacije, kar je premalo za zadostno precepljenost prebivalstva. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 65 odstotkov starejših od 18 let in 76 odstotkov starejših od 50 let.

Skoraj celotna Evropa je obarvana temno rdeče
Tudi v Evropi epidemiološka situacija ni nič boljša kot v Sloveniji. Trenutno je na zemljevidu ECDC temno rdeč tudi preostanek srednje in vzhodne Evrope oziroma EU. V tej kategoriji ostajajo tudi Grčija, Danska, baltske države in države Beneluksa. Je pa po novem temno rdeča tudi velika večina Francije, ki je bila pred enim tednom skoraj v celoti rdeča. Druge države so povsem ali pa večinoma rdeče. Posamezni deli Italije, Španije in tudi Romunije, v kateri so bile epidemiološke razmere še pred nekaj tedni alarmantne, so oranžni.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko “najboljše” zelene na zemljevidu ECDC trenutno ni videti.

Sara Rančigaj