V Evropi migrantski kaos, sem prihajajo po novi, še bolj nevarni poti

Foto: epa

Kaos v Evropi zaradi migrantov se nadaljuje. V Franciji so migrantsko ”džunglo” v Calaisu želeli evakuirati in izprazniti, a cilja niso dosegli. Nastala je nova džungla, tokrat kar v Parizu. Medtem v Nemčiji dviga veliko prahu napoved, da bodo migrantom, ki se ne bodo integrirali, odvzeli pravico do bivanja. To pa migrantov ne odvrača od poti v Evropo. V Italijo in Grčijo vsak dan prihajajo nove skupine migrantov. 

V nastanitvenem kampu Calais je bivalo več tisoč migrantov, ki so si ustvarili pravo malo mesto. Stanje je bilo tako kaotično, da so kamp poimenovali džungla, francoske oblasti pa so se ga odločile evakuirati in urediti boljše nastanitvene možnosti za migrante.

Nova džungla v Parizu
Ti so se uprli in niso želeli zapustiti kampa, a evakuaciji se na koncu niso mogli izogniti. Francoske oblasti pa s tem niso dosegle veliko, saj je že čez nekaj dni nastala nova džungla. Tokrat kar v Parizu. Okoli tisoč migrantov se je naselilo kar pod nadvoze podzemne železnice v francoski prestolnici. Več kot 900 migrantov so francoske oblasti že odstranile iz postaje metro Stalingrad v vzhodnem delu Pariza, poroča Daily Mail. Ti migranti prihajajo predvsem iz Sudana, Eritreje in Afganistana, nameščeni pa bodo v kriznih zavetiščih.

Nemci bi kaznovali migrante, ki se ne integrirajo
Težav z migranti in njihovo integracijo pa nimajo le Francozi, pač pa tudi Nemci. Vedno več prahu dviguje predlog nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziera, ki želi sprejeti nov zakon, po katerem bi se bili migranti primorani naučiti nemško in se integrirati družbo. V nasprotnem primeru bi izgubili dovoljenje za stalno prebivanje v Nemčiji.

”Tisti, ki se ne ne želijo naučiti nemško, in tisti, ki svojim sorodnikom, predvsem ženskam in otrokom, ne dovolijo, da se integrirajo, tisti ne morejo delati pri nas. Za njih ne more obstajati dovoljenje o stalnem prebivanju po treh letih bivanja v državi,” je dejal de Maiziera. Kot poroča Reuters, naj bi zakon sprejeli maja.

Foto: epa

Foto: epa

Več tisoč iz Libije v Italijo
To pa migrantov ne odvrača od poti v Evropo. Ker je makedonska meja še vedno zaprta, migranti iščejo nove poti. Več tisoč migrantov preko Libije prihaja v Italijo po izjemno nevarni poti v prenatrpanih čolnih, zaradi česar prihaja do več nesreč, ki se velikokrat končajo s tragičnim izidom. V samo enem dnevu je morala italijanska obalna straža rešiti več kot 1.500 ljudi, poroča Daily Mail.

M. G.