fbpx

V Evropskem parlamentu potrjen sporazum, ki bo urejal prihodnje odnose med Veliko Britanijo in EU po Brexitu

Velika Britanija in EU. (Foto: sta)

V Evropskem parlamentu so potrdili sporazum, ki bo urejal odnose med Veliko Britanijo in EU v času po brexitu. Gre za ključen korak v okviru procesa ratifikacije s strani Evropske unije. Obenem so evropski poslanci sprejeli tudi resolucijo, ki obsoja diskriminatoren odnos do državljanov petih držav, med drugim tudi Slovenije, ko gre za delovne vizume za Združeno kraljestvo. 

Glasovanje je potekalo v torek, na njem pa je sporazum podprlo 660 poslancev, pet jih je glasovalo proti, 32 poslancev pa se je pri glasovanju vzdržalo. Rezultate glasovanja je na plenarnem zasedanju parlamenta razglasil predsednik David Sassoli. Znano je, da t. i. sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Veliko Britanijo, ki je začasno stopil v veljavo s 1. januarjem, ureja področje proste in pravične trgovine, ekonomskega in socialnega partnerstva in varnosti državljanov, poroča STA.

Osrednji del tega dogovora pa predstavlja t. i. prostotrgovinski sporazum. Le-ta pa se ne nanaša zgolj na trgovino z blagom in storitvami, marveč še na druga področja, ki so za EU interesantna. Govora je o: investicijah, konkurenčnosti, državni pomoči, davčni transparentnosti, prometu, energetiki, ribištvu, zaščiti podatkov in socialni varnosti. Sprejeta pa je bila še resolucija o dogovoru, v kateri so obravnavali diskriminatoren odnos do državljanov petih držav: Slovenije, Bolgarije, Estonije, Litve in Romunije.

Velika Britanija in EU. (Foto: sta)

Za državljane navedenih držav, so delovni vizumi za Veliko Britanijo dražji kot za državljane preostalih 22 članic EU. Resolucijo je podprlo 578 evropskih poslancev, 51 ji ni bilo naklonjenih, 68 pa je bilo vzdržanih. Dogovor je bil med Londonom in Brusljem sicer sklenjen decembra lansko leto, potrebuje pa le še potrditev držav članic znotraj Sveta EU, ki pa mora biti soglasna.

Domen Mezeg