fbpx

V Franciji aretirali nove teroriste in še zaostrili varnost

Foto: epa, fotografija je simbolična

Na francoskem vzhodu in jugu so spet aretirali več oseb, ki jih sumijo priprav terorističnih dejanj. Varnostne razmere so se v Franciji sicer močno zaostrile v lanskem letu, ko je prišlo do obsežnih terorističnih akcij, v katerih je preminilo veliko ljudi, zadnje čase pa se zaostrujejo zaradi bližajočega se sejma v Strasbourgu. 

Ob koncu tedna je bilo v Franciji aretiranih več ljudi, in sicer zaradi suma načrtovanja terorističnih dejanj. Podatki francoskih oblasti navajajo 7 oseb, starih med 29 in 37 let, ki so državljani Francije, Maroka in Alžirije. Tamkajšnje oblasti ob tem poudarjajo, da Francija še ni beležila tako visoke stopnje ogroženosti kot jo prav v zadnjem času, navaja Russia Today. Teroristi naj bi v Evropo sicer prišli skupaj z migranti, ob tem se kaže razlika v odnosu do politike “odprtih vrat” med evropskim zahodom in vzhodom. Zdi se, da na vzhodu nevarnosti, povezane s terorizmom, mnogo prej občutijo.

V Franciji leta 2016 že aretiranih nekaj 100 ljudi 
Osumljenci so bili sicer aretirani na francoskem vzhodu, v mestu Strasbourg, pa tudi v kraju Marseilles na jugu te države. Ob tem je presenetljivo dejstvo, da je bilo kar šest izmed aretiranih oseb francoskim tajnim službam nepoznanih. V Franciji je bilo sicer vse od leta 2016 aretiranih že nekaj 100 oseb, ki so bile osumljene priprav terorističnih dejanj, kar je zagotovo pripomoglo k preprečevanju novih tovrstnih kriminalnih akcij v prihodnosti.

Bodo ljudje na dovolj varni na božičnem sejmu? 
Aretacije v Strasbourgu so se sicer zgodile v času pred odprtjem božičnega sejma, ki sicer slovi kot eden največjih tovrstnih sejmov na Stari celini, vsako leto pa dogodek privabi kar okoli 2 milijona obiskovalcev. V Franciji so se sicer varnostne razmere močno poostrile prav lansko leto, ko so tamkajšnje prebivalce močno pretresli teroristični napadi, med katerimi je “največji račun” izstavil novembrski – skoraj 150 mrtvih, poleg tega pa je bilo ranjenih še nekaj 100 ljudi. Napad se je sicer zgodil v francoski prestolnici in njeni okolici.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

V prihodnosti bodo ljudje živeli v še večjem strahu
Podobna tragedija, vendar v nekoliko manjšem obsegu, pa se je zgodila tudi v Nici, v kateri je življenje izgubilo 14 ljudi, nekaj 10 pa je bilo ranjenih, znano pa je tudi obglavljenje francoskega duhovnika, ki so ga islamisti izvedli v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray. Francoske oblasti zaradi vseh teh dogodkov, pa tudi aretacij že napovedujejo, da se bodo razmere na področju varnosti v prihodnosti še zaostrile, poroča Russia Today.

Pritok islamskih migrantov v Evropo – na vzhodu so že “prižgali rdeči alarm”
Večina Evropejcev je prepričanih, da povečan pritok migrantov v Evropi predstavlja večji varnostni izziv – predvsem večjo teroristično grožnjo. Poleg tega mnogi Evropejci menijo, da bodo novi islamski priseljenci za Staro celino precejšnje socialno breme. Ilegalcem so še posebej nenaklonjeni na Madžarskem, v Italiji, na Poljskem in v Grčiji, navaja Independent.

Zdi se, da se Zahod še ni povsem “streznil” 
Glede sprejemanja ilegalnih migrantov iz Bližnjega vzhoda pa je opazna velikanska razlika med vzhodno in zahodno Evropo. Prva v tovrstnem priseljevanju vidi resno grožnjo, medtem ko se dozdeva, da se evropski zahod še ni povsem “predramil”, ampak še naprej sanja svoje sladke liberalno-demokratično-multikulturne sanje, še zlasti nekateri “prominentni” državniki, na primer na nemških tleh, ki se potegujejo za svoj novi mandat.

Domen Mezeg