fbpx

V Franciji bi prepovedali rabo javnega potniškega prometa tistim, ki se ne želijo cepiti proti covid-19!

Pariški metro (foto: EPA)

Če bodo v francoskem parlamentu sprejeli osnutek zakona, ki mu pravijo tudi zeleni potni list, se lahko zgodi, da tisti, ki ne bodo cepljeni, ne bodo smeli uporabljati javnega potniškega prometa. Poleg javnega transporta imajo na spisku še nekaj drugih krajev in aktivnosti, ki naj bi bile za nasprotnike cepljenja nedostopne. Alternativa cepljenju naj bi bil sicer tudi negativen test na covid-19, a vseeno nekateri ta predlog zakona označujejo za diktaturo zdravstva. 

Predlog zakona, ki bi cepljenje v določenih primerih naredil skoraj za obvezno, po poročanju RT podpira kabinet francoskega predsednika vlade Jeana Castexa, nasprotuje pa mu desna opozicija. Prav Sebastien Chenu je predlog zakona vidi kot diktaturo, Marine Le Pen pa je predlagani ukrep ocenila za totalitarističnega. Cepljenje sicer, tudi če sprejmejo ta zakon, ne bo obvezno, bo pa pogoj za socialno vključevanje – vsaj do neke mere.

Amelie de Montchalin, sicer članica stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, je zavrnila vse očitke glede tega, da naj bi s tem zakonom krepili svojo oblast in da naj bi vzpostavljali avtoritativno zdravtsveno državo. A nevladna organizacija za varstvo človekovih pravic svari, da bi lahko certifikati za dokazovanje cepljenja vodili v sistem, ki bi zahteval podoben dokument tudi na globalni ravni.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran (Foto: EPA)

Medtem ko je Evropska unija potrdila cepivo, ki sta ga razvili farmacevstki družbi Pfizer in BioNTech, pa javnomnenjske raziskave kažejo, da so francoski državljani skeptični glede cepiva proti covidu. Menda naj bi več kot 50 odstotkov vprašanih zatrdilo, da se ne namerava cepiti, kar bi lahko preprečilo vladni načrt, da bi do junija 2021 cepili 15 milijonov ljudi.

V drugih državah silijo v cepljenje, v Sloveniji prostovoljno

Podobno se dogaja tudi v drugih državah. V Braziliji tako ena stran trdi, da bi bili tovrstni ukrepi protiustavni, medtem ko druga stran – vključno z odločitvijo sodišča – vztraja pri določenih omejitvah, ki bi veljale za necepljene. Tudi Izrael je nakazal, da razmišlja o uvedbi zelenega potnega lista, ki bi omogočal dostop določenih krajev in aktivnosti, ki za tiste, ki se ne bi cepili, ne bi bile dovoljene. Zanimivo je, da se povsod dogaja podoben scenarij, ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti. Razlika je le v imenu totalitarizma, s katerim označijo protikoronske ukrepe.

Sara Bertoncelj