fbpx

IZREDNE RAZMERE V FRANCIJI: V terorističnem napadu v Nici islamski skrajnež ubil 84 ljudi. Vpil je “Allahu Akbar”

Foto: epa

Tovornjak na Promenade des Anglais je v Nici, na jugu Francije, zapeljal v ljudi, ki so praznovali nacionalni praznik Dan Bastille. Terorist v tovornjaku je med svojim grozovitim dejanjem vpil “Allahu Akbar” ali “Alah je velik”. Morilska vožnja in pokol med množico je terjal več kot 80 življenj, islamski skrajnež pa je prevozil kar dva kilometra preden so ga policisti uspeli ubiti.

Osem mesecev po napadu teroristov Islamske države na Pariz, so v Franciji ponovno zavladale izredne razmere. Več kot 80 je mrtvih, ob tem pa še veliko več ranjenih. Predsednik Francois Hollande je pohitel na krizni sestanek kabineta v Pariz iz obiska v Avignonu.

Svet obsodil grozljiv teroristični napad
Svetovni voditelji so izrazili sožalje in obsodili napad, med njimi tudi ameriški predsednika Barack Obama. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na obisku v Mongoliji povedal, da je to žalosten dan za Francijo in Evropo. Donald Trump je nemudoma po twitterju naznanil, da bo zaradi napada preložil objavo imena podpredsedniškega kandidata republikanske stranke.

AFP poroča, da je do tragedije prišlo kmalu po koncu velikega ognjemeta, krajevni uradnik Sebastien Humbert pa je medijem povedal, da so policisti voznika, ki je izvršil napad, ustrelili. Župan je tudi zatrdil, da je voznik tovornjaka streljal na množico, v vozilu pa je policija našla veliko orožja in granat.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Francije Pierre-Henry Brandet je zanikal uvodna poročila, da je nekdo zajel talce. “Ni nobenih talcev. Voznik tovornjaka je zapeljal v množico. Policija ga je ubila,” je dejal Brandet in dodal, da poteka preiskava, ali je bil sam ali je imel pomagače.

Terorizem najresnejša grožnja svetovnemu miru
“Vsako teroristično dejanje je kriminalno in nima opravičila,” je ob novih grozodejstvih v Franciji jasen Varnostni svet ZN, ki dodaja, da gre za “barbarski in strahopetni teroristični napad”. Najpomembnejši organ svetovne organizacije poudarja, da je terorizem ena najresnejših groženj svetovnemu miru in varnosti, zato je potrebno ukrepati.

Podaljšane izredne razmere
Francoski predsednik Francois Hollande je zaradi ponovnega napada še za tri mesece podaljšal izredne razmere, ki so jih uvedli po lanskih terorističnih napadih v Parizu.

Med žrtvami ni Slovencev
Po podatkih zunanjega ministrstva med žrtvami ni slovenskih državljanov. Dodatne informacije so na voljo na dežurnem telefonu slovenskega veleposlaništva v Parizu: (+) 33 6 30 52 83 21 ali na stacionarnem telefonu veleposlaništva: (+) 33 1 44 96 50 60. Pokličete lahko tudi na konzularni sektor MZZ: (01) 478 2305.

J.F.