V Franciji vse manj islamofobije in protisemitizma, vendar kar 245-odstotni porast napadov na krščanske objekte

Foto: J. Miklič

Medtem ko je število rasističnih, protimuslimanskih, protisemitskih napadov od leta 2008 v strmem upadu, pa so se v istem času napadi na kristjane več kot podvojili, so sporočili s francoskega ministrstva za notranje zadeve.

Francoska vlada je z izjemno drago, kar 100 milijonov evrov vredno kampanjo proti populizmu zajezila islamofobijo, rasizem in protisemitizem, v letu 2015 pa je zabeležila rekordno nizko število protisemitskih in protimuslimanskih napadov.

Napadi na muslimane in jude so prav tako močno upadli v letu 2016, in sicer kar za 57,6 odstotka. Med napade se štejejo nasilje, grožnje, požiganje, poniževanje in podobno. V istem letu so napadi na krščanske objekte narasli za 17,4 odstotka. Število rasističnih napadov pa je upadlo za 23,7 odstotka.

Ni še čas za veselje …
Drastičen padec incidentov, ki imajo opravka z islamofobijo in protisemitizmom je pozdravila francoska vlada, ki je se je pohvalila, da gre za rezultat vladnega akcijskega programa. Francoski minister za notranje zadeve Bruno Le Roux je sicer opozoril, da bo treba še naprej trdo delati v tej smeri.

“Nadaljujemo in še naprej se bomo borili proti vsem absolutno nesprejemljivim oblikam dejanj,” je rezultate komentiral minister in dodal, da se bodo še naprej upirali tovrstnemu nasilju z vso močjo.

245-odstotni porast napadov na krščanske objekte
Veliko slabše kaže statistika pri napadih na kristjane, saj je med njimi 90 odstotkov vseh napadov usmerjenih na krščanske objekte. Francoski Le Figaro poroča o neverjetnem porastu napadov na krščanske cerkve med leti 2008 in 2016, in sicer kar za 245 odstotkov. Vlada sicer napade opravičuje z izgovorom, da večina napadov nima verskega motiva.

Podobne izkušnje imajo tudi v Nemčiji, kjer po velikem migrantskem valu, po poročanju lokalnih medijev, ne mine niti en dan brez napada na krščanske sakralne objekte.

M. P.