fbpx

V Grčiji prva migranta covid-19 pozitivna

Migrantski kamp na otoku Lezbos (Foto: epa)

V centru za pridržanje migrantov so ugotovili prve primere okužbe s koronavirusom pri dveh migrantih, ki sta pobegnila iz Turčije in čakata na azil. Okužena naj ne bi kazala znakov bolezni, vendar sta bila kljub temu prestavljena v posebno karanteno, stran od ostalih migrantov.

Dva migranta sta bila del skupine 70 oseb, ki so prispeli na dveh čolnih 6. in 10. maja. Ta skupina je bila prva, ki je dosegla Grčijo preko morja po mesecu dni, saj so Grki poostrili nadzor meje med pandemijo koronavirusa. Turčija je medtem razglasila, da ne bo ustavljala prosilcev za azil, da bi lahko prišli čez mejo v sosednjo Grčijo, poroča Fox News.

Pristojni so testirale vse migrante, ki so bili na krovu, kot tudi ostale, ki so bili v stiku z okuženima. Vse migrante so postavili v karanteno takoj, ko so prispeli na grški otok Lezbos.

Kamp za migrante na otoku Lezbos (Foto: epa)

Kamp za migrante na otoku Lezbos (Foto: epa)

Slabi pogoji v kampih za migrante
Zagovorniki človekovih pravic že nekaj časa opozarjajo na slabe pogoje znotraj kampov, ki so locirani na otoku Lezbos in na ostalih otokih v Egejskem morju. Po njihovih besedah naj bi bilo tam 40 tisoč prosilcev za azil, med njimi tudi veliko mladoletnikov, ki so izpostavljeni tveganju okužbe za koronavirusom, čeprav do sedaj niso zabeležili še niti enega primera.

Karantenski kamp na otoku Eftalou, ki se nahaja na severni obali otoka Lezbos, se nahaja daleč stran od kampa v Morii, kjer približno 18 tisoč ljudi živi v zgradbah namenjenih za tri tisoč ljudi. Organizacija Human Rights Watch je opozorila, da grške oblasti niso storile dovolj, da bi rešile vprašanje množice in zdravstvene zaščite, dostop do pitne vode, sanitarij, higienskih izdelkov, z namenom omejitve koronavirusa v kampih za iskalce azila.

Sara Kovač