Drugi val povračil za nadomestila plač podjetjem v petek

Datum:

Vlada je v interventnem zakonu za zajezitev epidemije koronavirusa tudi predvidela povračilo nadomestila plač podjetjem, ki so morala svoje delavce napotiti za čakanje na delo. Nadomestilo bo tako prejelo 5516 delodajalcev za 55.700 zaposlenih, v skupni vrednosti 21,6 milijona evrov.

Prva povračila nadomestila plač za več kot 74 tisoč zaposlenih so že bila izplačana v začetku tega tedna, 11. maja. Po poročanju STA se delodajalcem v petek obeta drugo povračilo nadomestilo plač delavcem, ki so jih morali napotiti za čakanje na delo iz poslovnih razlogov ali višje sile, kot je varstvo otrok, ustavitev javnega prevoza, zaprtje meja in dva odstotka zaradi obvezne karantene.

Delodajalci so Zavodu za zaposlovanje poslali preko 44.400 vlog za povračilo nadomestila plač za skoraj 260 tisoč zaposlenih. Razlogi za napotitev za čakanje na delo so bili različni. V največji meri so delavce napotili zaradi poslovnih razlogov 83 odstotkov, 15 odstotkov zaradi višje sile in dva odstotka zaradi obvezne karantene.

Zavod za zaposlovanje bo povrnil delodajalcem nadomestilo za napotitev delavcev na čakanje (Foto: Nova24TV)

Zaprosila so podjetja različnih velikosti in različnih regij
Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je sklepe o povračilu prejelo približno 34 tisoč delodajalcev, rešenih je bilo približno 41.500 vlog, vseh obravnavanih pa je bilo preko 43 tisoč. Zaradi neporavnanih obveznosti do finančne uprave je bilo zavrnjenih nekaj več kot 4100 vlog, delodajalci pa še morajo dopolniti 1500 vlog za uspešno razrešitev. Navajajo še, da so zaprosila podjetja različnih velikosti in iz vseh regij. Največ vlog so prejeli iz ljubljanske občine na drugem mestu pa se nahaja mariborska občina. Največ delodajalcev izhaja iz panog predelovalne dejavnosti, gostinstva, trgovine, gradbeništva, prevozništva in skladiščenja.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...