V Italiji katastrofalne razmere po potresu

Foto: epa

Italija je znana po številnih potresih, kar se pojasnjuje z geološkimi značilnostmi njenega območja. Tovrstno prepričanje je potrdil nedavni nov potres na njenih tleh, ki je po navedbah italijanskih medijev terjal precejšnje število smrtnih žrtev in ogromno gmotno škodo.

Zadnji podatki, ki prihajajo iz zahodne sosede Slovenije, navajajo, da je nedavna ujma zahtevala velikanski davek, saj je poleg nekaj sto življenj “izstavila tudi račun” za nastalo gmotno škodo, ki znaša kar 4 milijarde evrov, navaja STA.

Premier Matteo Renzi obljublja sanacijo nastale škode
Po mesecu dni od katastrofalnega potresa v osrednji Italiji, ki je zahteval 297 smrtnih žrtev, je navedeni predsednik vlade danes predstavil načrt za obnovo prizadetega območja ter navedel, koliko znašajo stroški nedavne naravne nesreče, še navaja STA.

Italijani počastili spomin na pokojne
Znano je, da je bil po omenjenem potresu v Italiji razglašen dan žalovanja. V ta namen naj bi organizirali več žalnih slovesnosti v spomin na žrtve in po vsej državi na javnih zgradbah spustili zastave do polovice droga. Med vsemi italijanskimi kraji naj bi bil v nedavnem potresu najbolj prizadet prav Amatrice, kjer naj bi preminilo preko 200 ljudi. Poleg smrtnih žrtev viri navajajo tudi več 100 ranjenih v nastali katastrofi.

Reševanje preživelih
Priče dogodka navajajo svoje strahotne izkušnje. Po navedbah cnn.com naj bi se takoj po tragediji nekateri ljudje lotili izkopavanj kar z golimi rokami, medtem ko so poslušali krike preživelih, ki so prosili za pomoč. Mnogi tudi navajajo, da je njihova prihodnost uničena, saj so številne zgradbe podrte, s tem pa so mnogi tudi izgubili delo. Nekateri celo razmišljajo, da bi svoj kraj za vedno zapustili.

Italijanska tla se bodo tresla tudi v prihodnje
Geologi pravijo, da so tovrstni potresi v regiji stalnica. Nastala situacija je posledica tamkajšnjih tektonskih premikov, in sicer pod Sredozemskim morjem v bližini. Tudi potres iz leta 2009 v mestu L’Aquila je mogoče pojasniti s tovrstnimi razlogi, še navaja livescience.com. V skladu z navedenim je mogoče sklepati, da pred tovrstnimi dogodki v prihodnosti Italija ni varna.

Domen Mezeg

 • xtc

  No nekaj je pa dobrega v tem;balkoni in teglci z rožami so pa celi to pa tudi nekaj šteje:
  Sicer pa šalo nastran;kaj bo zima se bliža?

  • FORT WORTH

   Zdajsnja generacija Italijanov je najslabsa v vsej italijanski zgodovini. Ce jih primerjamo z delovnimi Avstrijci so Italijani popolni pesimisti in lenuhi,ki samo cakajo,da jim bo nekdo vrgel banano na glavo.
   Italija z vsemi priseljenci,ki jih imajo je izgubljena !

 • garfi
 • stajerc5

  Vsa podrocja z naravnimi katastrofami si zasluzijo vse vrste pomoci, predvsem drzavne. Italija???
  Kdaj bom precital clanek o koncani pomoci in obnovitvi posledic potresa v bovski dolini, kdaj? Se bo sploh kdaj izvedelo kam so sle desetine milijonov pomoci in zakaj se danes prebivalci ne morejo obnoviti svojih his?
  In potem vse tiho je bilo, nje?
  “Dolina miru” se vedno deluje, nje?
  Za eno kur…vo popravilo zicnice na Kanin so potrebovali 10 let, zakaj?
  Kockasti imajo od letos projekt za zicnico na otoku Bracu, iz Bola(0 m) na vrh Braca(Videm gora- 800 m), drugo leto se lahko peljete!
  Samo en potres nam se manjka, pa se lahko prikljucimo kolonam proti severu…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!