V Italiji se je pojavila zahteva po ponovnem nadzoru meje s Slovenijo in ukinitvi schengena

Migranti čakajo na premestitev z Lampeduse (Foto: STA)

Velik migracijski pritisk, ki ga je v zadnjem času deležna sosednja Italija, je spodbudila razmišljanje tržaškega deželnega svetnika Pierpaola Robertija, pristojnega za prisiljevanje, da predlaga začasno ukinitev schengenskega mejnega režima na slovensko-italijanski meji, poroča portal Regional Obala. V primeru, da bi do tega tudi prišlo, bi Slovenija lahko postala migrantski žep. Znano je namreč, da se tudi Avstrija zaveda resnosti migrantske problematike, ta pa je sicer že najavila, da bo okrepila mejni nadzor z Italijo na prelazu Brenner.

Kot poroča omenjeni portal, se razmere v Trstu vidno slabšajo. V zadnjih tednih so namreč zabeležili kar nekaj nasilnih dogodkov, zaradi česar so bili primorani na železniško postajo napotiti vojsko. Ta je na Piazzi Libertà prisotna od srede dalje. Tam bo ostala en mesec 24 ur na dan, tekom večera in noči pa bodo podporo nudili tudi policija in karabinjerji.

Pierpaolo Roberti (Foto: STA)

Pierpaolo Roberti zagovarja prepričanje, da se je mogoče z navalom migrantov, ki gredo po balkanski poti v Italijo soočiti tako, da se suspendira Schenegen po zgledu Francije. Slednja se je namreč za ta ukrep na francosko-italijanski meji odločila leta 2015. “Verjamem in mislim, da je to nekaj bolečega za našo regijo, vendar je v tem trenutku edino orodje, ki nam je na voljo, da storimo enako. Številke nam govorijo, da se kljub širitvi schengenskega območja z vstopom Hrvaške 1. januarja letos razmere ne le niso spremenile, ampak so se poslabšale,” je ob tem pojasnil in dodal, da se migranti ne ustavijo na Hrvaškem ali v Sloveniji.

Na Lampedusi je izredno stanje
Več kot 123.800 nezakonitih migrantov in prosilcev za azil je letos s čolni doseglo Italijo v primerjavi s približno 65.500 v enakem obdobju lani. Približno 5000 ljudi, ki so potovali v več kot 100 čolnih, je v torek prispelo na otok Lampedusa. V samo 24 urah v sredo je na južnoitalijanski otok prispelo skoraj 7000 migrantov. To je približno dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Prispeli migranti so tako povsem preplavili majhen otok, zaradi česar je Italija na otroku razglasila izredne razmere. Ker lahko sprejemni center na italijanskem otoku sprejme le 400 ljudi, so oblasti številne migrante premestile na Sicilijo.

Matteo Salvini, znan po svojem odklonilnem stališču do priseljevanja v času svojega mandata na mestu notranjega ministra leta 2018, je v sredo dejal, da ko 120 čolnov, polnih migrantov, hkrati pripluje na obale Italije, “to ni spontani fenomen, ampak je vojna napoved Evropi”. Medtem je sicer na Lampeduso prispela delegacija Evropske komisije, ki bo na terenu analizirala razmere, nato pa bodo sprejeti nadaljnji koraki.

Sloveniji grozi, da postane migrantski žep
Tudi pri nas je policijska statistika glede nezakonitih migracij več kot zaskrbljujoča. V prvih sedmih mesecih smo namreč obravnavali kar 26.871 nedovoljenih vstopov v državo, v istem obdobju lani pa 10.103 nezakonitih vstopov. Po besedah nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je statistika še hujša, če se jo pogleda v obdobju do prvega septembra, saj številka znaša preko 39 tisoč. Kot je Hojs opozoril za našo televizijo, se Avstrija dobro zaveda nevarnosti migracij, zato ta tudi izvaja nadzor na meji, napovedal pa je, da ko bo Italija spremenila svojo politiko varovanja meje, bo tukaj katastrofa. Da Slovenija lahko postane migrantski žep, opozarja tudi nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj. “Če bodo pričeli Italijani in Avstrijci mejo bolj varovati, se lahko zgodi, da država postane migrantski žep,” je namreč dejal.

Avstrija je sicer najavila, da bo na meji z Italijo, konkretno na prelazu Brenner, okrepila nadzor v luči dogajanja na otoku Lampedusa. Zaenkrat pa po poročanju STA še ni znano, od kdaj bo nadzor poostren. Dramatične razmere v Lampedusi so po besedah avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler vnovič pokazale, da je trenutni migracijski sistem odpovedal. Avstrija sicer že izvaja nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko. Obstaja prepričanje, da bi bilo potrebno pri nas narediti več v smeri varovanja slovensko-hrvaške meje. Olaj med drugim meni, da bi bila učinkovito, če bi se delo znatno okrepilo delo z mešanimi patruljami iz vrst slovenske in hrvaške policije (ne nekajkrat na teden, ampak 24ur na dan). Kako bo Slovenija postopala?

N. Ž.