[Video] Salvini: To je to vojna napoved Evropi!

Foto: epa/X

V zadnjih dneh so družabna omrežja preplavili posnetki migrantov, ki vdirajo na obale Italije, zato je tamkajšnja vlada prisiljena v ukrepanje. Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini pa v luči dogajanja izpostavlja, da je Evropska unija Italijo pustila na cedilu v času stiske.

Matteo Salvini, znan po svojem odklonilnem stališču do priseljevanja v času svojega mandata na mestu notranjega ministra leta 2018, je v sredo dejal, da ko 120 čolnov, polnih migrantov, hkrati pripluje na obale Italije, “to ni spontani fenomen, ampak je vojna napoved Evropi”.

Podpredsednik vlade, ki trenutno vodi ministrstvo za infrastrukturo in promet, se je pri svoji izjavi skliceval na dejstvo, da so čolni s približno 6 tisoč migranti v enem dnevu pristali na otoku Lampedusa. Poudaril je, da težava ni prisotna izključno na Lampedusi in da zaradi situacije obstaja grožnja, da bo prišlo do “zrušenja italijanske družbe kot celote”.

Salvni je prepričan, da so množične migracije v Evropo orkestrirale kriminalne združbe, vključno z organizacijami za trgovino z ljudmi. Dodal je, da je Evropa povsem pozabila na Italijo, da bi se zaščitilo kopenske in morske meje, in da bo moral Rim očitno ukrepati sam z dodatnim zaostrovanjem varnostnih in migracijskih predpisov.

 

Salvini se je za zaprtimi vrati najprej srečal z ministri Lige, državnimi sekretarji in poslanci, nato pa je imel tiskovno konferenco na sedežu Združenja tujih dopisnikov v Rimu. “Združena desna sredina, ki je prišla v vlado pred skoraj enim letom, v Italiji dobro deluje, ista združena desna sredina pa nam daje upanje, da bomo kaj spremenili v Evropi,” je izpostavil Salvini.

Pred izvolitvijo na mesto premierke je Giorgia Meloni zagovarjala nujo po blokadi migrantov in vzpostavitvi “pomorskih blokad”, a je ta nato celo odobrila načrte, da Italija na leto sprejme več kot 400 tisoč migrantov. Glede Salvinija, kateremu je v času, ko je bil notranji minister, uspelo dramatično zmanjšati nezakonito priseljevanje, se zdi, da trenutno ceni enotnost z Melonijevo, saj v javnosti ne kaže, da bi bil pripravljen kakorkoli izzvati svojo koalicijsko partnerico. Kot je Remix News že poročal, je Melonijeva navkljub zasuku stališča glede priseljevanja, ohranila visoke volilne rezultate v Italiji in zdi se, da vse večja migrantska kriza v državi ni ogrozila njene priljubljenosti pri volivcih.

 

V povezavi s prihajajočimi evropskimi volitvami je Salvini povedal, da je združevanje zmernih evropskih konservativcev edini način za “pošiljanje socialistov domov”. Po njegovo bodo volitve izjemnega pomena za prihodnost Evrope. Migrantska kriza bi lahko po mnenju nekaterih spodbudila volivce, da bi zanihali v desno, lahko pa bi se vse skupaj tudi obrnilo, če se prizori na Lampedusi in drugod v Italiji začnejo približati širšemu italijanskemu prebivalstvu, ki bi lahko morda začelo na vladajočo konservativno vlado gledati s skepso.

Salvini je še sporočil, da se bo tradicionalnega letnega srečanja Lige, ki bo tekom vikenda v Pontidi v Lombardiji, udeležila Marine Le Pen. Le Penova vse od nastopa Melonijeve vlade podpira Salvinija, ker je ta ideološko bolj usklajena z vodjo stranke Liga. Zlasti Le Penova pravi, da zavrača zunanjepolitična stališča Melonijeve. Vodja Lige se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini in dejal, da majhna država, kot je Vatikan, naredi več v smeri zaustavitve konflikta kot številne velike sile. Kardinal Matteo Zuppi, ki vodi mirovno misijo na pobudo papeža Frančiška, je po njegovo s pogovori v Pekingu naredil več kot Evropska unija.

N. Ž.