fbpx

V Italiji za velikonočne praznike napovedali zaprtje države!

Trgi v Rimu so večinoma prazni (Foto: EPA)

Italijanski predsednik vlade Mario Draghi v petek dejal, da v njihovi državi trenutno cepijo približno 170 tisoč ljudi na dan, bi si pa želel to številko čim prej potrojiti. V petek  je italijanska agencija za zdravila namreč odobrila uporabo cepiva Johnson & Johnson, s čimer se je utrla pot do prvih primerkov cepiva, ki bodo dostavljeni v enem mesecu. Bodo pa v večini Italije, vključno z glavnim mestom Rimom in finančnim središčem Milanom,  s ponedeljkom zaostrili poslovanja in omejtive gibanja, z namenom vlade da okrepi svoja prizadevanja za zaustavitev ponovnega naraščanja primerov koronavirusa. Med velikonočnim vikendom, bo v Italiji veljal lockdown, poroča Reuters.

V državi bo že drugo leto zapored, med velikonočnim vikendom, veljal lockdown, je v petek sporočila vlada. V Italiji, prvi zahodni državi, ki jo je močno prizadela pandemija, se je število okužb ta teden v primerjavi s prejšnjim tednom povečalo za deset odstotokov, oblasti pa opozarjajo, da se stanje poslabšuje, tudi zaradi pojava novih, zelo nalezljivih različic. V zadnjih mesecih je država določila omejitve v svojih 20 regijah po štiristopenjskem, barvno označenem sistemu (bela, rumena, oranžna in rdeča), in sicer na podlagi lokalnih ravni okužbe, ki se revidirajo vsak teden. Po odredbi, ki jo je v petek odobril minister za zdravje Roberto Speranza, je bilo sedem regij premeščenih v  rdeča območja, vključno z Lombardijo okoli Milana in Laziem okoli Rima. Tri druge regije so bile rdeče že pred tem, kar pomeni, da bo sedaj polovica regij države in večina njenega prebivalstva od ponedeljka pod najstrožjimi omejitvami.

Na teh območjih bodo šole in nenujne trgovine zaprte, Italijani pa bodo lahko zapuščali domove samo zaradi dela, obiska zdravnika in ostalih nujnih razlogov. “Upam, da bo to zadnja tovrstna restrikcija, ki jo moramo zahtevati od naših državljanov,” je dejal predsednik Lombardije Attilio Fontana. Italija je od odkritja prvih primerov pred 13 meseci poročala o več kot 100 tisočih smrtnih žrtvah zaradi covida, kar je  sedmi najvišji smrtni davek te bolezni na svetu. Le v petek so poročali o novih 380 smrtih in skoraj 27 tisočih novih primerih okužbe.  Nova vlada Maria Draghija je odločila, da bo od 3. do 5. aprila, torej med velikonočnim vikendom, po vsej državi veljalo rdeče območje. Ni povsem znano, kako bo novi odlok vplival na obiskovalce cerkva v katoliški državi. Vendar pa naj bi bilo podobno kot za božič, ko so ljudje smeli hoditi v cerkve v svojih soseskah. Vir iz Vatikana je poročal, da bo velikonočna maša papeža Frančiška verjetno potekala nekaj ur prej, da bodo verniki lahko pravočasno prišli domov do italijanske epidemiološke ure, ki se prične ob desetih zvečer.

Za razliko od lanskega odloka med velikonočnimi prazniki, letos ne bo dovoljen obisk prijateljev in sorodnikov. Poleg Lacija in Lombardije bodo po zadnjih spremembah v barvno označenih omejitvah rdeče regije še Emilia Romagna, Furlanija Julijska krajina, Veneto in Piemont na severu, Marche v središču in Kampanija, Puglia in Molise na jugu. Vse ostale regije, razen otoka Sardinija, bodo oranžne, kar omejuje gibanje med mesti in omejuje bari in restavracije samo na prevoz s seboj. Sardinija, kjer je stopnja okužb nizka, ostaja belo območje z razmeroma milimi omejitvami vsakdanjega življenja.

Sara Bertoncelj