[Video] V Izraelu potekal zgodovinski shod v podporo vladi in reformi pravosodja

Foto: Twitter

Če beremo globalne levičarske medije in slovenski javni portal RTV Slovenija oz. zapise skrajnega levičarja Borisa Vaseva, imamo občutek, kot da se v Izraleu dogaja ljudska vstaja proti predsedniku Benjaminu Netanjauju. Že več tednov zapored namreč izraelski “polikolesarji”, zbrani pod dežnikom levih NVO-jev, arabskih organizacij in levih političnih strank, protestirajo proti pravosodni reformi, ki jo je implementirala Netanjahujeva vlada. A obstaja tudi druga plat zgodbe, o kateri se težko da kaj prebrati. Tisoči protestirajo v podporo prenovi izraelskega pravosodja. Načrtovana zakonodaja o odvzemu pooblastil najvišjemu sodišču je spodbudila tedne množičnih protestov tistih, ki temu nasprotujejo.

Na desettisoče desničarskih Izraelcev se je zbralo na ulicah Jeruzalema, da bi izkazali svojo podporo zakonodaji vlade premierja Benjamina Netanjahuja. Izraelci so še vedno polarizirani glede načrtovane zakonodaje, za katero vlada pravi, da je potrebna za obvladovanje sodstva, ki ima preveč moči, kritiki pa pravijo, da odpravlja ključno kontrolo tistih na oblasti.

Pred izraelskim parlamentom je bilo mogoče videti množico ljudi, od katerih so mnogi nosili izraelsko modro-belo državno zastavo, ki je bila uporabljena tudi kot simbol protestov proti načrtovani zakonodaji.

Nekateri so teptali po preprogi, na kateri so bili obrazi predsednika izraelskega vrhovnega sodišča in nekdanjega državnega tožilca. Številni demonstranti so nosili žebljičke in držali zastave v podporo desnim izraelskim političnim strankam.

“Narod zahteva pravosodno reformo,” so vzklikale množice.

Netanjahu je prejšnji mesec odložil prenovo po 16 tednih množičnih protivladnih protestov, ki so se okrepili, zaradi česar sta se Jeruzalem in Tel Aviv ustavila in grozila, da bosta ohromila gospodarstvo.

Četrtkovi protesti so izrazili javno podporo načrtu.

“Vsem mojim prijateljem, ki sedite tukaj, poglejte, koliko moči imamo,” je množici dejal desni zakonodajalec in izraelski finančni minister Bezalel Smotrich. “Imajo medije in tajkune, ki bodo financirali proteste, mi pa imamo narod.”

“Popravili bomo, kar je treba popraviti,” je dejal Smotrch.

“Narod zahteva pravosodno reformo,” je množica vzklikala v odgovor. Izraelski mediji ocenjujejo, da se je na četrtkovem shodu v Jeruzalemu zbralo približno 80.000 ljudi, a končna številka naj bi bila veliko višja. Po poročanju policije naj bi množica štela do 200.000 ljudi. Novice Channel 12 navajajo policijski vir, ki ocenjuje udeležbo na shodu v Jeruzalemu med 150.000 in 200.000 ljudmi. Novičarska stran Walla prav tako navaja, da je množica dosegla 200.000. Mnogi ljudje so se pripeljali iz drugih delov.

Načrt bi Netanjahuju dal zadnjo besedo pri imenovanju državnih sodnikov. Prav tako bi parlamentu dal pooblastilo za razveljavitev odločitev vrhovnega sodišča in omejil zmožnost sodišča, da pregleda zakone.

Nasprotniki pravijo, da je načrt grabljenje oblasti, ki bi oslabilo izraelsko demokracijo in njegov sistem zavor in ravnovesij, ter skoncentriral oblast v rokah premierja in njegovih trdovratnih zaveznikov.

Številni v izraelski družbi, vključno s predsednikom Isaacom Herzogom, čigar vloga je večinoma ceremonialna, pozivajo nasprotujoče si strani, naj dosežejo kompromis in koalicijo prosijo, naj ublaži svoje prvotne predloge.

Razpoloženje na protestu kljubovalno.

“Niso se sprijaznili z dejstvom, da smo zmagali,” je množici dejal izraelski skrajno desni varnostni minister Itamar Ben Gvir. “Ne bomo se zlomili, ne bomo popustili,” je dejal.

Protestnikom se je prav tako zahvalil sam predsednik Netanjahu, rekoč “Hvala na stotine tisočem Izraelcev, ki so prišli v Jeruzalem podpret našo vlado. Vaša strast in patriotizem sta me globoko ganila.”

Do zdaj je bilo organiziranih že več protestov v podporo vladi, a do zdaj še nobeden ni bil tako uspešen kot včerajšnji, ko se je vsa izraelska desnica konsolidirala v podporo pravosodni reformi, katere namen je, da levičarski sodniki ne diktirajo tega, kdo bo v Izraelu na oblasti.

Levičarski protesti v znamenju neomarksizma in LGBTQ
Enega od prejšnjih protestov so se udeležili tudi predstavniki Slovenske demokratske mladine – Simona Purkat, Nejc Brence in Dejan Šturm. Povedali so, da tam za razliko od protivladnih protestov ni bilo mogoče zaslediti niti ene LGBT zastave, čeprav nepregledni množici ni bilo videti konca.

Med obiskom Izraela, so povedali, da gre pri protestih v Izraelu za to, da bivša leva oblast še ni prebolela poraza na lanskih volitvah v Knesset. “Gre za podobno zgodbo, kot so bili protesti v Sloveniji v letih od 2020 do 2022, ko leve stranke niso mogle preboleti tega, da nekaj časa ne vladajo.”

“Na protivladne proteste so ljudje prihajali z organiziranimi avtobusnimi prevozi (na sliki spodaj), simbolika transparentov pa je bila zelo podobna tisti v Sloveniji (stisnjene pesti, LGBT, iz politikov oblikovani hudiči itd.). Jasno je, da gre pri protestih za organizacijo iz istih učbenikov, kot so bili organizirani protesti v Sloveniji. Razlog za proteste ni pomemben. Netanjahu je umaknil zakon, zaradi katerega naj bi se dogajali protesti, a zgodovina iz Slovenije nas uči, da za proteste ne potrebujejo pravega razloga,” so izpostavili in dodali, da gre le za boj za oblast. In v tem delu so bili včeraj mnogi posamezniki ponovno zlorabljeni.

Andrej Žitnik