fbpx

V Izraelu velika vrnitev Netanjahuja – Janša mu je že čestital za zmago na volitvah

Benjamin Netanjahu (Foto: epa)

Nekdanjemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju volilni rezultati kažejo vrnitev na vrh izraelske politike, potem ko so delni rezultati pokazali, da je na poti, da s pomočjo desnih strank osvoji večino v parlamentu.

Po preštetih 84 % glasov na splošnih volitvah naj bi Netanjahujev blok osvojil 65 od 120 sedežev. “Smo blizu velike zmage,” je dejal veselim podpornikom v Jeruzalemu. Za sestavo koalicije bo odvisen od nacionalistične stranke Verski sionizem. Ben Gvir, predstavnik stranke Verski sionizem je v sredo v pogovoru z novinarji obljubil, da bo “delal za ves Izrael, tudi za tiste, ki me sovražijo”. Svojim zvestim podpornikom je še dejal: “Dobili smo ogromno zaupanja izraelskega ljudstva.”

Nekaj ​​ur pred tem, ko so volilne ankete napovedovale, da bo Netanjahujev blok dobil 61 ali 62 sedežev, je bila soba prizorišče slavja, saj so ljudje skakali v zrak, mahali z zastavami in vzklikali njegov vzdevek Bibi. Neki moški je večkrat zatrobil v šofar oz. ovnov rog, obredni instrument, ki ga nekateri Judje uporabljajo ob posebnih pomembnih trenutkih.

Levičar Lapid poraza še ne priznava

V taboru svoje stranke v Tel Avivu pa je sedanji levičarski premier Yair Lapid svojim podpornikom povedal, da “še ni nič” odločeno in da bo njegova levosredinska stranka Yesh Atid počakala na končne rezultate. Netanjahu naj bi po napovedih zamenjal Yaira Lapida, ki ga je pred dobrim letom odstavil. 73-letni Netanjahu je ena najbolj kontroverznih političnih osebnosti v Izraelu, ki ga mnogi na levici sovražijo. Nasprotuje ustanovitvi palestinske države na Zahodnem bregu in v Gazi kot rešitvi izraelsko-palestinskega spora. Palestinsko ozemlje je sicer trenutno pod defacto in dejure oblastjo teroristične organizacije Hamas.

Bibija podprli tudi tisti, ki so ga pred letom rušili

Glede na delne rezultate je največja stranka Likud z 31 sedeži, ki ima večino s podporo nacionalističnih in verskih strank. Yesh Atid, ki je vodil koalicijo, ki je na lanskih volitvah strmoglavila Netanjahuja, naj bi osvojil 24 sedežev. Verskemu zionizemu se obeta 14 sedežev, s čimer bi postal tretja največja stranka. “Zdaj bo bolje,” je dejal podpornik verskega cionizma Julian na prizorišču zabave v Jeruzalemu.

“Ko bo [politik verskega sionizma Itamar Ben-Gvir] minister za javno varnost, bo še bolje – prebivalcem Izraela bo vrnil varnost. To je zelo pomembno.”

Leva koalicija propadla po dobrem letu

Če Netanjahu uspe zagotoviti koalicijsko večino, bo to preprečilo možnost, da se v Izraelu izvedejo kar šeste volitve v samo štirih letih. Volilni rezultat pomeni velik preobrat za Netanjahuja, čigar politična prihodnost je bila v veliki meri odpisana, potem ko je trenutni predsednik vlade Lapid junija 2021 uspel oblikovati krhko zavezništvo ideološko različnih strank. Te so prevzele oblast s skupnim ciljem, in sicer, da bi gospodu Netanjahuju onemogočile sestavo vlade. Le dobro leto kasneje je leva koalicija propadla, ko ni imela več večine v parlamentu, kar je Izrael pahnilo v naslednji volilni cikel.

Janša čestital Netanjahuju

Med prvimi je “sestrski stranki Likud” in Netanjahuju za uspeh na volitvah na socialnem omrežju Twitter čestital predsednik SDS Janez Janša.

Netanjahujeva desna politika je bila recept za uspeh

Netanjahujeve desne koalicije so doslej – podobno kot evropske desne koalicije – poskrbele za visoko stopnjo zaposlenosti in visoko stopnjo rasti, prav pod njegovim vodstvom pa je Izrael postal ena izmed velesil svetovne proizvodnje visokotehnoloških mikročipov. Netanjahu je dosegel sveti gral vodenja države: z gospodarstvu prijazno neintervencionistično politiko je dosegel, da so se plače realno povečale, nezaposlenost je dosegla rekordno nizko raven, zaradi dobro delujočega gospodarstva pa se je tudi zunanji dolg znižal na rekordno nizko vrednost.

Andrej Žitnik