fbpx

Palestinski teroristi za pokol izraelskih civilistov kot nagrado dobili povišico

Foto: epa

Palestinske oblasti, ki že leta izvajajo program “pay to slay”, ki nagrajuje palestinske teroriste, ki ubijajo Jude, so okoli 20. obletnice, ko so umorili devet ljudi in ranili več kot 80 drugih, štirim teroristom dale povišico. Palestinci in izraelski Arabci, ki jih je Izrael obsodil zaradi vpletenosti v teroristične napade v Izraelu, namreč prejemajo mesečne “plače”, ki se začnejo z aretacijo in trajajo dosmrtno, poroča EMET. Izraelski politični in varnostni kabinet je v nedeljo odobril odbitek približno 176 milijonov dolarjev od davkov, ki jih Izrael zbira za palestinske oblasti, ob tem še poročajo tuji mediji.

31. julija 2002 so Wael Qassem, Wassim Abbasi, Alla Aldin Abbasi in Muhammed Odeh bombardirali kavarno Frank Sinatra v kampusu Hebrejske univerze. Umorili so devet mladih ljudi, od tega pet ameriških državljanov, več kot 80 pa je bilo ranjenih. Teroristi so bili v preteklih letih izdatno nagrajeni, skupaj so prejeli približno 2,6 milijona dolarjev. Po navedbah Palestinian Media Watch so pravkar dobili 14,29-odstotno povišico, saj so se njihove plače povečale z 2251 dolarjev na mesec na 2572 dolarjev. “Štirje drugi teroristi, obsojeni zaradi sodelovanja v napadu, od oblasti prav tako prejemajo plačo,” je poročal Jerusalem Post.

Kot je poročal EMET, s palestinsko zakonodajo, sprejeto leta 2004 in spremenjeno leta 2013, Palestinci in izraelski Arabci, ki jih je Izrael obsodil zaradi vpletenosti v teroristične napade v Izraelu, prejemajo mesečne “plače”, ki se začnejo z aretacijo in trajajo dosmrtno – za moške, ki so v zaporu pet let, in za ženske, ki so v zaporu dve leti. Nedavno leta 2016 je EMET poročal, da je tako imenovani program “Pay for Slay” razdelil 315 milijonov dolarjev, kar je približno 8 odstotkov proračuna palestinske oblasti, v višini 4,4 milijarde dolarjev. Posredno naj bi za terorizem plačevale tudi ZDA.

Po podatkih Mednarodnega inštituta za boj proti terorizmu je bilo med drugo intifado 887 od 1137 Izraelcev, umorjenih v napadih od septembra 2000 do 2005, civilistov. Tik med majem 2001 in majem 2002, pred bombnim napadom na Hebrejski univerzi, so se zgodili ti pokoli: pet Izraelcev je maja 2001 ubil samomorilski napadalec v nakupovalnem središču HaSharon; 21 Izraelcev, ki jih je junija 2001 umoril samomorilski napadalec v diskoteki Dolphinarium; 15 Izraelcev, ki jih je avgusta 2001 umoril samomorilski napadalec v piceriji Sbarro’s, vključno s šestimi otroki in 31-letno žensko, ki je bila edina otrok svojih staršev in je bila noseča pet mesecev; 11 Izraelcev je bilo ubitih v bombnem napadu na avtobus na ulici Ben Yehuda v Jeruzalemu 1. decembra 2001; Že naslednji dan je bilo v samomorilskem bombnem napadu na Haifo umorjenih še 15 Izraelcev; V napadu na avtobus 10 dni kasneje v Immanuelu je bilo umorjenih še 11 Izraelcev; šest Izraelcev, umorjenih v napadu na bat-micvo januarja 2002; v napadu na ješivo marca 2002 je bilo ubitih še 11 Judov, vključno s petmesečnim otrokom; 11 Judov, umorjenih v bombnem napadu na Café Moment marca 2002; 30 Izraelcev ubitih med praznovanjem pashe v Netaniji 27. marca 2002; 16 Izraelcev je bilo umorjenih v samomorilskem bombnem napadu štiri dni pozneje v restavraciji Matza in 16 Izraelcev, umorjenih v Rishon LeZionu maja 2002.

Izrael pričakuje protest palestinskih oblasti
Izraelski politični in varnostni kabinet je po poročanju tujih medijev v nedeljo odobril odbitek približno 176 milijonov dolarjev od davkov, ki jih Izrael zbira za palestinske oblasti. Izrael sicer že nekaj let odvaja sredstva iz davčnih prihodkov palestinskih oblasti, kot odgovor na plačila družinam zapornikov in teroristov iz Ramale. Po poročilu obrambnega ministrstva so palestinske oblasti nakazale 182,82 milijona dolarjev v “posredno podporo terorizmu v letu 2020”, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Izrael vsak mesec pobere 190 milijonov dolarjev carinskih davkov v imenu palestinskih oblasti, vendar je od februarja 2019 zadržal okoli 10 milijonov dolarjev teh davkov, kar ustreza dodatkom, izplačanim družinam Palestincev, zaprtih zaradi napadov v Izraelu. Izrael pričakuje protest palestinskih oblasti zaradi poteze, ki je v zadnjih letih sprožala nasilne proteste.

Sara Kovač