fbpx

V Izraelu začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu; Danes bo odmerek prejelo 150 zdravstvenih delavcev

Foto: epa

Prejšnji teden so v Izraelu začeli uvajati četrti odmerek cepiva za vse ranljive skupine. Komisija pri ministrstvu za zdravje oziroma osebje za zdravljenje pandemije so za dodatni odmerek glasovali v torek. Poleg starejšim osebam se odmerek priporoča tudi drugim tveganim skupinam in zdravstvenim delavcem.

Danes pa so v bolnišnici v bližini izraelskega Tel Aviva začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19. S četrtim odmerkom bodo cepili 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici, ki so tretji odmerek prejeli do 20. avgusta. Glede na serološke teste imajo vsi v krvi nizko raven protiteles proti novemu koronavirusu.

V študiji, ki je prva tovrstna študija na svetu, bodo preverili, kakšen je vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in preprečevanje bolezni. Preverili bodo tudi varnost, je povedala direktorica oddelka bolnišnice za infekcijske bolezni Gili Regev-Johai. Izraelske oblasti so sicer spričo širjenja nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Cepivo je utemeljeno na proteinih
Spomnimo: V Slovenijo po poročanju STA v sklopu kolektivnega naročila EU prihaja cepivo proizvajalca Novavax. Zanj je namreč EMA pred dnevi podala priporočilo za izdajo dovoljenja za uporabo, ki pa je pogojne narave. Cepivo se imenuje nuvaxovid, mora pa na evropskem trgu pridobiti še odobritev Evropske komisije. Primerno je za osebe, stare 18 in več let, in sicer v dveh odmerkih in razmiku treh tednov. Nudilo naj bi 90-odstotno učinkovitost z blažjimi do zmernimi stranskimi učinki. Cepivo temelji na proteinih.

Sara Kovač