V jedrni Franciji se je policija protestnikov ponovno lotila z vodnim topom in solzivcem

Francozi so protestirali proti rezervoarju z vodo, nakar jih je policija razgnala s solzivcem in vodnim topom. Vir: EPA

Protesti v Franciji se nadaljujejo. V okviru shodov proti Macronovi pokojninski reformi je prišlo včeraj do novih izgredov, ki so bili tokrat uperjeni proti izgradnji vodnega rezervoarja. Protestnike na nedovoljenem shodu je policija razgnala z uporabo prisilnih sredstev, tako vodnega topa kot solzivca. Večje število policistov in protestnikov je bilo poškodovanih. 

Do nedovoljenega shoda je prišlo v kraju Sainte-Soline. Po ocenah lokalnih oblasti se je zbralo kakih 6000 protestnikov, ki nasprotujejo izgradnji vodnega projekta, ki bo del lokalnega namakalnega sistema. Po ocenah organizatorjev protesta je bilo udeležencev veliko več, okoli 30 tisoč. “Medtem ko država vstaja v obrambo pokojnin, bomo mi istočasno vstali v obrambi vode,” so navajali organizatorji.

Prizorišče protesta je bilo kar gradišče vodnega rezervoarja, kjer je za varnost skrbelo več kot 3000 policistov in žandarjev. Do nasilja je prišlo hitro po začetku shoda, saj so protestniki začeli obmetavati policiste z različnimi predmeti in pirotehničnimi sredstvi. Policija je na nasilje odgovorila s solzivcem, vodnim topom in gumijastimi naboji.

Vir: EPA

Oblasti poročajo, da je bilo poškodovanih več protestnikov. Trije so morali biti prepeljani v bolnišnico. Koalicija ali zavezništvo aktivistov, ki so organizirali proteste, trdijo, da je bilo poškodovanih 200 protestnikov, eden pa naj bi se celo boril za življenje. Informacij organizatorjev protestov oblasti niso potrdile. So pa oblasti navedle, da je poškodbe utrpelo 28 policistov, dva sta morala biti hospitalizirana. Poškodbe sta utrpela tudi dva novinarja.

Pridržanih je bilo 11 protestnikov, potem ko so jim policisti zasegli več kosov hladnega orožja, med drugim nože in eksplozivne naprave, poroča AFP.

Del širšega gibanja proti Macronu
Shod je potekal v okviru vala nasilja, ki je v preteklem tednu preplavil Francijo. Protesti so izbruhnili po sprejemu pokojninske reforme, ki upokojitveno starost zvišuje za dve leti. Policija je zoper protestniško nasilje dosledno uporabljala prisilna sredstva, ki so ji na voljo.

Že prav kmalu pa so napovedani novi protesti. Že v torek se bodo na ulice podali sindikalisti, ki napovedujejo nov krog obsežnih stavk in protestov. Zaradi nasilja so oblasti odpovedale obisk britanskega kralja Karla III. V Francijo bi moral prispeti danes.

G. K.