fbpx

V Južni Koreji beležijo upad primerov okuženih s koronavirusom: To jim je uspelo brez izvedbe karantene za celotna mesta!

Foto: epa

Medtem, ko je svetovna javnost usmerjena v spremljanje števila okužb z novim koronavirusom v Italiji in Iranu, pozablja na Južno Korejo, ki je pravzaprav ena najbolj prizadetih držav zunaj Kitajske. Spodbudna je novica, da se v Južni Koreji že štiri dni zapored opaža stalno zmanjšanje števila novih primerov okužb.

Konec ponedeljka so zabeležili 7.513 primerov okužb in 54 smrti. Korejski centri za nadzor in preprečevanje bolezni (KCDC) so sporočili, da se je od nedelje do ponedeljka število okuženih povečalo za 131 primerov. V zadnjih dveh tednih je država povprečno zabeležila več kot 500 novih okužb na dan, prejšnji petek pa se je ta številka zmanjšala na 438, v soboto na 367 in v nedeljo na 248.
Zaskrbljujoči so množični primeri okužbe
Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je v ponedeljek opozoril na “upočasnitev trenda” števila novih okužb, ob tem pa opozoril: “Sploh ne smemo biti samozadovoljni.” Njegovo stališče je bilo poudarjeno tudi s strani KCDC-ja, kjer so med drugim povedali, da je bilo med novimi okuženimi več kot 60 ljudi, ki so se okužili med delom v neposredni bližini drug drugega v klicnem centru zavarovalnice. “Skupno število novih potrjenih primerov upada, vendar obstajajo skrbi zaradi takšnih množičnih primerov okužbe,” je dejal namestnik direktorja KCDC-ja Kwon Jun-wook. Stalno zmanjševanje primerov v državi predstavlja posledico številnih dejavnikov, vključno z množičnim testiranjem, izboljšanimi javnimi komunikacijami in uporabo tehnologije. Tako je bilo končano obsežno testiranje članov Jezusove cerkve Shincheonji, ki je bila povezana z več kot 60 odstotki primerov v državi.
Južnokorejski uradniki so delili svoje izkušnje z omejevanjem izbruha in poudarili, da ni lahko v odprti družbi izvajati karantene celotnega mesta, kot so to storili na Kitajskem v Wuhanu, od koder izbruh virusa izvira. Kitajska je uvedla tudi strogo socialno distanciranje in obsežno spremljanje državljanov ter zagotovila njihovo spoštovanje preventivnih ukrepov s kaznijo in nagradami, kar je povzročilo znatno zmanjšanje števila novih primerov. “Ne da bi škodovali načelu transparentne in odprte družbe, priporočamo sistem odzivanja, ki združuje prostovoljno javno sodelovanje z uporabo ustvarjalnih aplikacij napredne tehnologije,” je podpredsednik ministra za zdravje Južne Koreje Kim Gang-lip povedal novinarjem.
Proaktivni pri podajanju informacij
Konvencionalni in prisilni ukrepi, kot je izolacija prizadetih območij, imajo pomanjkljivosti, ker spodkopavajo duh demokracije in odtujijo javnost, ki bi morala dejavno sodelovati v preventivnih prizadevanjih. “Udeležba javnosti mora biti zagotovljena preko odprtosti in transparentnosti,” je dejal. Južna Koreja je bila proaktivna pri podajanju informacij svojim državljanom, da ti ostanejo varni. Dvakrat dnevno se je odvijalo informiranje medijev, uvedli pa so tudi pošiljanje nujnih obvestil na mobilne telefone vsem tistim, ki so živeli in delali na območjih, kjer so odkrili nove primere okužb. Podrobnosti o zgodovini potovanj potrjenih okuženih so bila na voljo tudi na občinskih spletnih straneh, včasih je bilo razkrita lokacija prebivališča ali delodajalca.

Foto: epa

Marsikje brez mask ni vstopa
Poudarjen je tudi pomen ohranjanja dobre higiene. Južnokorejci redko zapuščajo svoje domove, ne da bi si nadeli masko za obraz, na mnogih stavbah pa so postavljeni znaki z napisom “Brez mask ni vstopa”. Zaposleni v restavracijah in prodajalci v maloprodaji nosijo maske, medtem ko strežejo strankam. “Ne maram maske, ker moram vonjati lasten dah. Ni mi je bilo težko nadeti, ko sem nekajkrat kihnil v metroju. Drugi so namreč tarnali in se oddaljili od mene. Takrat sem se odločil, da bom sledil trendu in si nadel masko,” je povedal 35-letni Min Gyeong-wook, uslužbenec enega izmed južnokorejskih podjetij. Južna Koreja je sicer uvedla tudi ustvarjalne ukrepe, vključno s približno 50 posebnimi testnimi postajami po vsej državi, kjer je potrebnih le 10 minut, da greš skozi celoten postopek. Rezultati testov pa so na voljo v nekaj urah.
Testi so brezplačni
Testi Covid-19 so v mnogih državah neznansko dragi, v Južni Koreji pa so vsi testi brezplačni. Država je sposobna obdelati tudi do 15 tisoč diagnostičnih testov na dan, skupno število testov pa je doseglo skoraj 200 tisoč. Ta sposobnost testiranja je državi omogočila, da zgodaj prepozna bolnike in zmanjša škodljive učinke, pravijo zdravstveni strokovnjaki. Južna Koreja uporablja tudi svojo vrhunsko informacijsko tehnologijo in vseprisotne nadzorne kamere za sledenje virov okužbe, prepoznavanje premikov potrjenih primerov na podlagi transakcij s kreditnimi karticami in sledenje mobilnim telefonom ter razkrivanje teh informacij, s katerimi lahko izsledijo tiste, ki so morda prišli v stik z njimi. S pomanjkanjem bolniških postelj se je država soočila tako, da je številne centre za zaposlitveno usposabljanje in druge javne ustanove spremenila v “centre za bivanje in zdravljenje”, kjer so bolniki, ki kažejo lažje simptome koronavirusa, s čimer so ti nameščeni v karanteno.

Foto: epa

Iz prejšnjih izbruhov so pridobili veliko koristnih izkušenj
Profesor Kim Woo-joo z medicinskega kolidža na korejski univerzi poudarja, da je država veliko izkušenj pridobila pri soočanju s prejšnjimi izrednimi zdravstvenimi primeri, kot je bila pandemija gripe H1N1 leta 2009, s katero se je v Južni Koreji okužilo približno 750 tisoč ljudi, umrlo pa 180 ljudi. “Južna Koreja je pridobila dragocene izkušnje iz izbruhov,” je prepričan Kim. “Javno zavedanje glede potrebe po individualni higieni, kot sta umivanje rok in nošenje mask, je bilo prav tako v veliki meri dojeto po zaslugi izkušenj v preteklih izbruhih.” Posledično je država usposobila zdravstvene delavce za spopadanje s pandemičnimi izbruhi, zlasti za testiranje na okužbe in sledenje ter izoliranje stikov, poroča South China Morning Post.
Kim Dong-hyun, predsednik Korejske družbe za epidemiologijo, je povedal, da je težko preprečiti, da bi se bolezen Covid-19 razširila med člani skupnosti, saj se lahko virusna izmenjava pojavlja tudi v asimptomatskem obdobju. “Države bi morale sprejeti drastične preventivne ukrepe, tudi v začetni fazi izbruha virusa,” je prepričan.
Hana Murn