fbpx

V Južnoafriški republiki zabeležili največji skok v številu primerov COVID-19: V enem dnevu za kar 73 odstotkov več novih okužb!

Testiranje na COVID-19 v JAR (foto: EPA)

V Južnoafriški republiki so v sredo, 29. aprila 2020 do sedaj zabeležili največji porast v številu obolelih s COVID-19, teh je bilo kar 354. V državi je po zadnjih uradnih podatkih trenutno 5.350 potrjenih primerov COVID-19, zabeležili pa so 103 smrti.

V sredo, 29. aprila so v JAR zabeležili 354 novih primerov okužbe z novim koronavirusm, kar po poročanju HRT predstavlja 73-odsotni dvig glede na dan pred tem.

Do ogromnega porasta v številu okužb je prišlo navkljub strogim izolacijskim ukrepom, ki so jih uvedli 26. marca 2020, kar priča o temu, da so še tako strogi ukrepi ničvredni, če jih ljudje ne upoštevajo.  Po mnenju ministra za zdravje Zwelija Mkhizeja naj bi se stopnja hitrosti širjenja bolezni lahko bolje ocenila, ko bo preteklo več časa. V enem dnevu so opravili 11.630 testov.

Ljudje morajo jesti
Kar je posebej zaskrbljujoče v primeru JAR je dejstvo, da naj bi država, ki ima drugo najmočnejše gospodarstvo v Afriki z aprilom začela z blaženjem izolacijskih omejitev, v katerih se nahajajo od konca marca. Nenaden in velik skok v številu okužb namreč kaže, da se ljudje že v času zapovedanih izolacijskih ukrepov slednjih niso držali, kar bi lahko pomenilo ponoven silovit izbruh bolezni v kratkem.

Predsednik JAR Cyril Ramaphosa (foto: EPA)

Predsednik Cyril Ramaphosa po drugi strani vztraja, da so se izolacijski ukrepi izkazali za učinkovite pri brzdanju širitve virusa, a jih ne morejo izvajati v nedogled. “Ljudje morajo jesti, morajo zaslužiti za življenje. Podjetja morajo proizvajati in trgovati,” je povedal.

Ivan Šokić