fbpx

V sosednji Italiji na poti, da križi za vedno izginejo iz učilnic?

Foto: epa

Italijansko vrhovno sodišče obravnava primer učitelja, ki je pri pristojnih organih vložil pritožbo in zatrdil, da je javno razstavljanje križa v učilnicah enakovredno negativni diskriminaciji nevernikov. Zahtevek učitelja je bil zavrnjen, vendar se je zoper sodbo že pritožil.

Vrhovno sodišče se bo sestalo 6. julija, da bo odločalo o pritožbi učitelja, ki prihaja iz regije Umbrija.

Profesor Filippo Vari, ki na rimski univerzi predava ustavno pravo, je za časnik Il Giornale povedal, da so profesorji, povezani s krogi ateistov, agnostikov in racionalistov, pričeli “odstranjevati križe s sten proti volji voditeljev institucij “.

Profesor Vari pravi, da če bi vrhovno sodišče potrdilo, da javno prikazovanje križev v učilnicah povzroča diskriminacijo neverujočih, nekaj kar protidiskriminacijski zakoni v državi posebej prepovedujejo, bi sodba sprožila domino učinek.

S sodba bo vrhovno sodišče odločalo glede uporabe in prikazovanja verskih simbolov v šolah, na sodiščih ali na katerem koli javnem prostoru, razpredalo pa se bo tudi o njihovih razlogih in ciljih. Za marsikoga je nepredstavljivo, da bi zadnjo besedo pri tovrstnih vprašanjih imel sodnik, ne glede na to, kako pomembna je njegova funkcija.

V Italiji že desetletje potekajo razprave o izobešanju križa. Nekateri menijo, da je simbol svobode, drugi pa menijo, da je prikazovanje križa v javnih stavbah sekularne države nesprejemljivo. Pred mesecem dni je o tej zadevi tehtal tudi duhovnik Federico Lombardi, ki je križ označil za nepogrešljiv verski simbol gradnje bratske družbe, poroča V4 Agency.

Sara Kovač